Доступність посилання

ТОП новини

Кремль вимагає не державності «Новоросії», а переговорів усередині України – речник Путіна


Сепаратист біля неграмотної «реклами» Новоросії, фото 23 червня 2014 року, Металіст Луганської області
Сепаратист біля неграмотної «реклами» Новоросії, фото 23 червня 2014 року, Металіст Луганської області

Президент Росії Володимир Путін, говорячи про необхідність переговорів України з «Новоросією» про «державність на Південному Сході України», мав на увазі не надання державного статусу Сходові України, а переговори української влади з представниками сепаратистів, заявив у неділю речник російського керівника Дмитро Песков.

Ні про яке надання державності «Новоросії» в інтерв’ю Путіна абсолютно не йшлося, вона має залишитися у складі України, заявив Песков. За його словами, таке трактування слів російського президента абсолютно неправильне.

При цьому речник заявив, що так само неможливо говорити про переговори про врегулювання між Росією і Україною, бо, мовляв, «це не конфлікт між Росією і Україною, а внутрішньоукраїнський конфлікт». «Тільки Україна може домовитися з «Новоросією», взяти до уваги інтереси «Новоросії», і тільки таким чином можна досягти політичного врегулювання», – стверджує Песков.

Путін говорив про «державність на Південному Сході України»

Путін у телевізійному інтерв’ю, яке вийшло в ефір раніше в неділю, заявив, серед іншого, що влада України повинна піти на переговори не з «технічних питань», а про «політичну організацію суспільства і державності на Південному Сході України» з керівниками так званих «народних республік» на Донеччині й Луганщині – сепаратистських проросійських збройних угруповань, які діють за прямої підтримки Росії і які Україна визнає терористичними організаціями.

Росія у своїй антиукраїнській пропаганді останнім часом усе активніше спекулює терміном «Новоросія», яким за часів Російської імперії позначали найчастіше Новоросійську губернію – вона охоплювала весь південь України, зокрема, більшу частину сучасної Донецької й невелику частину Луганської області. Нині під цим словом російські і проросійські сепаратистські сили мають на увазі практично всю південно-східну половину України, яку вони хотіли б мати під своїм контролем.

Серед нинішніх збройних сепаратистів на частині Сходу України «Новоросія» є одним зі збройних угруповань, які там діють, із претензією на «державність» на якійсь нечітко визначеній території: чи то на контрольованій сепаратистами нині, чи в усій Донецькій і Луганській області, чи й ширше. Це угруповання виникло внаслідок розколів серед сепаратистів уже після того, як інші такі угруповання, «ДНР» і «ЛНР», Україна визнала терористичними.

XS
SM
MD
LG