Доступність посилання

ТОП новини

«Гуманітарний конвой» може в’їхати до України тільки зі згоди Києва – Шимонович


Іван Шимонович, архівне фото
Іван Шимонович, архівне фото

Помічник генерального секретаря ООН із прав людини Іван Шимонович наголосив у неділю в Харкові, що будь-який «гуманітарний конвой» для України може в’їжджати до держави тільки зі згоди української влади.

«Також притримуюсь позиції, що машини мусять пройти контроль і мають супроводжуватися представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста», – додав він.

«Надання гуманітарної допомоги має бути повністю деполітизовано і не має використовуватися для досягнення якихось політичних цілей», – заявив Радіо Свобода Іван Шимонович.

За словами помічника генсекретаря ООН, основним регулювальним принципом надання гуманітарної допомоги має бути стан і добробут реципієнта.

Шимонович наголосив, що в рамках моніторингової місії зустрічатиметься з «тими, хто посідає достатньо високу позицію серед сепаратистів», і попередить їх, що перешкоджання в наданні гуманітарної допомоги пересічним людям на Луганщині та Донеччині є порушенням як гуманітарних принципів, так і міжнародного законодавства.

Раніше повідомляли, що близько сотні білих вантажівок стали табором у Ростовській області біля пропускного пункту «Донецьк» на кордоні з Україною, який офіційно закритий, бо його не контролює українська влада.

Київ заявив, що готовий прийняти новий гуманітарний вантаж, але за умови, що він пройде всі митні і прикордонні процедури і потрапить до рук фахівців Червоного Хреста.

Цього місяця Росія вже ввела в Україну схожий «гуманітарний конвой» без належного оформлення, без дозволу України і без супроводу Червоного Хреста. При цьому повідомляли, що бойовики з угруповань «ДНР» та «ЛНР» перешкоджали гуманітарному вантажеві, який був направлений із України для людей, що не змогли виїхати з захоплених ними міст і сіл.

XS
SM
MD
LG