Доступність посилання

ТОП новини

Терористи захопили заручників в школі Беслана 10 років тому


Москва – Першого вересня в північно-осетинському місті Беслан починають жалобні заходи. 10 років тому, в день початку шкільних занять терористи захопили заручників в школі №1. В результаті теракту загинули 334 людини, з них 186 дітей. Крім розслідування комісіями місцевого та федерального парламентів, провели і незалежне розслідування.

Правозахисниця Марина Литвинович і журналіст «Нової газети» Олена Мілашина називають своє розслідування «народним». Тому що в спробі докопатися до правди, їм допомагали пересічні люди. Незважаючи на протидію з боку офіційної влади, багато фактів все-таки були розголосили, каже Марина Литвинович.

Ми з'ясували, що серед терористіві був подвійний агент, який був з одного боку бойовиком, а з іншого боку ця людина працювала на ФСБ. Його прізвище Ходов. Але далі ми не просунулися
Марина Литвинович

«Ми вважаємо, що ми повністю відновили картину, за винятком деяких речей, які ми не в силах відновити. Наприклад ми зрозуміли, що у випадку з Бесланом був провал агентурної роботи, ми з'ясували, що серед терористіві був подвійний агент, який був з одного боку бойовиком, а з іншого боку ця людина працювала на ФСБ. Його прізвище Ходов. Але далі ми не просунулися, тому що жодного доступу до секретних документів ми, звичайно, не маємо. Але, у всякому разі, такий факт у нас є».

Безвідповідальність

Єдиним з терористів, якого вдалося затримати, став Нурпаши Кулаєв, засуджений пізніше судом до довічного терміну. Проте за словами журналіста «Нової газети» Олени Мілашіної, ні ті, хто допустив захоплення заручників, ні ті, хто винен в їхній загибелі, не понесли жодної відповідальності.

Ці люди, які дали команду на штурм, в ході якого загинула величезна кількість заручників, теж не притягнуті до відповідальності
Олена Мілашина

«Ці люди, які дали команду на штурм, в ході якого загинула величезна кількість заручників, теж не притягнуті до відповідальності. Хоча саме вони, на мою думку, несуть відповідальність за загибель заручників», – каже Мілашина.

Протидія, тиск, побиття

На самому початку незалежного розслідування його учасники зіткнулися не просто з протидією, але і з спробами фізичного впливу. Були побиті і Марина Литвинович, і Олена Мілашина, і представники громадської організації «Матері Беслана». За словами Мілашіної, незважаючи на все це, розслідування довели до кінця.

Нам, в принципі, вдалося повністю розвінчати офіційну версію про події 1-3 вересня і витягнути страшну правду про те, що спортзал бесланської школи підірвала Федеральна служба безпеки Росії
Олена Мілашина

«Враховуючи той факт, що нам, в принципі, вдалося повністю розвінчати офіційну версію про події 1-3 вересня і витягнути страшну правду про те, що спортзал бесланської школи підірвала Федеральна служба безпеки Росії, враховуючи це, тиск був абсолютно не тим, яким він міг би бути, щоб заткнути всіх нас. Така можливість у влади була, вона нею не скористалася. Більш того, вона не дала можливість все наше розслідування дати у відкритий доступ», – розказала Мілашина в інтерв’ю Радіо Свобода.

Офіційне слідство, що мало більші повноваження, ніяких очевидних результатів за 10 років недало.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG