Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці Маріуполя готуються до захисту міста (російська преса)


Жителі Маріуполя допомагають українським війсьвослужбовцям рити окопи і робити укріплення мішками з піском, 29 серпня 2014 року
Жителі Маріуполя допомагають українським війсьвослужбовцям рити окопи і робити укріплення мішками з піском, 29 серпня 2014 року

Москва ­– Незважаючи на те, що за останніх 10 років 1 вересня головною темою російських ЗМІ була трагедія Беслана, все ж цього року російська преса приділяє багато уваги українській темі.

На першій смузі сьогоднішньої «Нової газети» заголовок «Маріуполь чекає». Це репортаж з українського міста, яке мешканці готові захищати разом із силовиками. «Після перших повідомлень про те, що в Маріуполь можуть зайти бойовки «ДНР», городяни вишикувалися в черзі на заправки і в банкомати. Через кілька днів паніка вляглася. У місті є бензин, і в банкоматах – щоправда, не у всіх, – гроші. Однак бізнес вже почав готуватися до можливого вторгнення», – розповідає кореспондент «Нової газети» в Маріуполі Зінаїда Бурська. «Волонтери працюють мало не цілодобово. Збирають і возять спорядження і продукти армії та добровольчим батальйонам. Допомагають лікарням ліками. Створили власний телеканал, випускають газету, бо «коли в Маріуполі 9 травня стріляли, вбивали і підпалювали, місцеві телеканали показували лише серіали і трансляції російського ТБ», – продовжує автор статті в «Новій газеті». Бурська докладно описує обстановку в Маріуполі і настрої його жителів. «Я бачив озброєних людей на території свого заводу ще 6 травня, – розповідає один з учасників «живого щита» (акція пройшла 30 серпня – ред.). – Потім було 9 травня, і, відверто кажучи, я злякався. Але зараз вже нікуди відступати. Ми повинні зробити все, що можемо, щоб до Маріуполя не прийшла війна, – завершує репортаж словами одного з жителів міста Зінаїда Бурська в «Новій газеті».

«Російська газета» у статті «Робота над помилками» аналізує вчорашнє інтерв’ю Володимира Путіна «Першому каналу». «Спрогнозувати, як довго триватиме протистояння в Україні, неможливо», – сказав Путін. «Це в значній мірі залежить від політичної волі сьогоднішнього українського керівництва», – цитує президента Росії «Российская газета» і далі продовжує: «Зустріч (мається на увазі зустріч у Мінську з Петром Порошенком – ред.) була дуже гарною, мені так здалося, досить відвертою, Петро Олексійович, на мій погляд, партнер, з яким можна вести діалог», – зауважив Путін.

Більшість російських видань помістили на своїх шпальтах статті про напад на депутата Псковського обласного зібрання Льва Шлосберга. Газета «Коммерсант» – так само як і інші ЗМІ – пов’язує цей напад з подіями в Україні, а саме з розслідуванням, яке вів депутат, щодо загибелі десантників. «Сам парламентарій вважає, що напад на нього пов’язаний зі статтею про похорон псковських десантників, яку минулого тижня опублікували в «Псковській губернії», директором якої він є. Видання припустило, що двоє військовослужбовців 76-ї десантно-штурмової дивізії ПДВ, поховані наприкінці серпня на сільському цвинтарі під Псковом, могли загинути під час бойових дій в Україні», – пише «Коммерсант». У прес-службі Псковської обласної прокуратури виданню повідомили, що у цій кримінальній справі «відпрацьовується низка версій того, що сталося, в тому числі, й пов’язаних із виконанням Шлосбергом своїх службових обов’язків». Майже всі російські друковані ЗМІ повідомляють, що в.о. губернатора Псковської області Андрій Турчак розпорядився на період розслідування справи про напад на Льва Шлосберга надати депутатові цілодобову охорону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG