Доступність посилання

ТОП новини

Що отримує сім’я загиблого бійця, якщо солдат польський?


 ©Shutterstock
©Shutterstock

Варшава – Родина загиблого польського вояка отримує понад удвічі більше, ніж родина українського. Але не тільки цим польська держава піклується про своїх військових. Ця професія, що стала престижною з часу відновлення демократії у Польщі, є під особливою опікою польської держави і громадськості. Має Польща і досвід військових операцій в складі контингенту сил НАТО. З часу початку місії, у 2007 році Афганістаном пройшло близько 25 тисяч польських військових. Не всі повернулися додому живими, сотні вояків зазнали поранень. Як польська держава допомагає постраждалим під час воєнних дій і відшкодовує непоправні втрати родинам загиблих?

За даними оперативного командування Збройних сил Польщі, у військових місіях за межами країни побували понад 100 тисяч поляків. Участь у таких місіях польські військові беруть починаючи з 1955 року, та найбільші закордонні військові контингенти відправлялися з Польщі впродовж останніх років. 16 тисяч професійних військових відслужили в Іраку, а найбільше – понад 25 тисяч – в Афганістані. У цій країні польські солдати провели 500 військових операцій. Починаючи з 2007 року вони допомагали афганській владі відновлювати в країні правопорядок, а також збудувати національні силові структури. У рамках військової місії діяла група фахівців, яка допомагала афганцям відбудовувати зруйновану багатолітньою війною інфраструктуру країни. Крім цього, польські спеціалісти допомагали місцевим фахівцям реалізувати різноманітні проекти в медичній та освітній галузі.

У неспокійному Афганістані поляки неодноразово наражалися на небезпеку, зокрема потрапляли у засідки та під обстріли антиурядових сил. Президент Польщі Броніслав Коморовський під час недавнього урочистого закриття польської місії в афганській провінції Ґазні назвав число загиблих.

«Я хочу подякувати всім солдатам які протягом стількох років служили Польщі в Афганістані, а особливо я хочу звернути увагу на сім’ї усіх 43 польських військових, які віддали своє життя в Афганістані, служачи польській вітчизні», – сказав Коморовський.

Закону про ветеранів не було б, якби не рани солдатів

Майор Марек Пєтшак із прес-служби Головного оперативного командування Збройними силами Польщі розповів, що загалом під час виконання військової місії в Афганістані постраждало понад 800 поляків. У багатьох із них є сім’ї, неповнолітні діти. Відтак, каже майор Пєтшак, у польському суспільстві накопичилося багато проблем, які Міністерство національної оброни не було спроможне вирішити власними зусиллями. Значною мірою під тиском військових і їхніх родин польський парламент два роки тому ухвалив закон про ветеранів миротворчих та стабілізаційних місій. Пєтшак наголошує: «Закону про ветеранів не було б, якби не рани наших солдатів, отримані ними в Іраку та Афганістані. Проблема була б невирішеною, кількість потерпілих під час місій росла, як і кількість родин, які втратили годувальників, тож невдоволення зростало, бо не було системної допомоги з боку держави . Багаторазові принагідні дії міністерства також не вирішували проблеми».

Сьогодні, каже Пєтшак, польська держава воякові, який їде на місію в зону бойових дій, гарантує солідну грошову винагороду, а також різноманітні доплати. Загалом, рядовий польський солдат, учасник військової місії, отримує щомісяця від 8 до 10 тисяч злотих, тобто понад 2 тисячі євро. На тисячу євро більше отримує військовий зі званням капітана.

Про дітей загиблих дбають допоки ті не стануть самостійними

Сотні тисяч євро Польща заплатила як відшкодування пораненим та родинам загиблих вояків. Згідно з діючими у Польщі нормами, Міністерство національної оброни усім військовим, яких держава відправляє в зону бойових дій, купує страховку від нещасних випадків. Якщо учасник військової місії загинув, із фондів стахування від наслідків нещасних випадків родині загиблого виплачують компенсацію. «Якщо йдеться про страховку на випадок смерті, то найновіші зміни набули чинності впродовж останніх кількох тижнів. Якби солдат загинув, то він застрахований на 280 тисяч злотих», – розповів Пєтшак.

Інакше кажучи, сім’я загиблого вояка в разі його смерті отримує грошову компенсацію, що еквівалентна 70 тисячам євро. Крім цього, згідно з польським законодавством, рідні вбитого вояка отримують одноразову допомогу у розмірі 18 середньомісячних зарплат. При чому, якщо у солдата є діти, така одноразова допомога у трикратному розмірі виплачується на кожну дитину. Додатково, сім’я військового отримує усі ті доплати, які солдати отримують в момент завершення служби в армії: зокрема грошові еквіваленти невикористаних відпусток і неотримані преміальні. Щомісяця родина загиблого отримує соціальну допомогу, а також грошову допомогу на навчання дітей, яке виплачується дітям від 16 до 25-річного віку. Крім цього, діти загиблих можуть отримати державну фінансову допомогу на перекваліфікацію чи курси.

Іноді більший клопіт буває не з тими, які втратили руку, чи ногу, а з тими, які мають глибокі внутрішні проблеми
Марек Пєтшак

Майор Пєтшак звертає увагу на те, що держава охоче підтримує діяльність неурядових організацій, які об’єднують ветеранів військових місій. Їхня роль, говорить Пєтшак, неоціненна в наданні воякам психологічної допомоги. Майор пояснює: «Вони займаються багатьма справами, зокрема надають підтримку солдатам, які не були поранені й продовжують службу, але не можуть вирішити свої психологічні проблеми, адже іноді більший клопіт буває не з тими, які втратили руку, чи ногу, а з тими, які зовні виглядають здоровими, та мають глибокі внутрішні проблеми».

Загалом, підсумовує майор Марек Пєтшак, польські солдати, які ризикують життям в ім’я державних інтересів, знають, що в разі поранень, і травм, вони не залишаться без солідної підтримки держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG