Доступність посилання

ТОП новини

HRW: сепаратисти на Донбасі затримують і катують цивільних людей


Сепаратисти на Донбасі, яких підтримує Росія, затримують і катують цивільних людей. Про це йдеться у заяві правозахисної організації Human Rights Watch (HRW). Правозахисники зазначають, що поводження сепаратистами з затриманими принижує людську гідність, їх також залучають до примусової роботи. Захоплені цивільні особи використовуються у якості заручників, зазначають у HRW.

За повідомленням правозахисників, з квітня 2014 озброєні бойовики угруповань «ДНР» і «ЛНР» захопили кілька сотень цивільних осіб яких вони підозрювали у нелояльності. Йдеться зокрема про журналістів, активістів, які підтримують київську владу та релігійних активістів. Також було багато випадків, коли сепаратисти захоплювали родичів таких осіб.

«Проросійські сепаратисти систематично чинять злочини щодо затриманих. У нас є всі підстави побоюватися за безпеку будь-якої людини, захопленої сепаратистами на сході України», – зазначає Х’ю Вільямсон, директор Human Rights Watch у Європі та Центральній Азії.

У серпні міжнародні правозахисники на Донбасі зафіксували 20 випадків захоплення цивільних осіб сепаратистами. Представники HRW провели 12 інтерв’ю із тими, хто був захоплений, і вони стверджували, що після захоплення їх били, зокрема ногами, кололи чи різали ножем, припікали сигаретою. Щонайменше шестеро з них використовували як заручників для отримання викупу чи обміну на захоплених українськими силовиками бойовиків.

XS
SM
MD
LG