Доступність посилання

ТОП новини

Бійці, які врятувались з «Іловайського котла», вимагають судити керівників військової операції


Бійці вимагають судити керівників військової операції
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Бійці вимагають судити керівників військової операції

Дніпропетровськ – Українські бійці добровольчих батальйонів, яким вдалось вирватись з «Іловайського котла» і які наразі лікують поранення у Дніпропетровську, вимагають від влади змінити керівників силових відомств і АТО. Добровольці з лікарняних ліжок заявляють, що очікують від влади відкритого судового процесу над винуватцями прорахунків військової операції під Іловайськом. Дехто навіть говорить про «зумисний провал» і «злив» добровольчих батальйонів супротивникові. Також, не добираючи слів, бійці запитують у влади, що робиться для звільнення з полону їхніх побратимів, захоплених під Іловайськом. У відповідь їм обіцяють швидкі кадрові зміни в оборонному відомстві й говорять про складнощі перемовин щодо полонених.

Боєць батальйону спецпризначення «Донбас» Національної гвардії України Вадим з позивним «Майстер» в обласній лікарні Дніпропетровська вже третю добу. З-під Іловайська його, пораненого під час виходу з оточення, доправили військовою авіацією. Доброволець каже: уся військова операція під Іловайськом українським командуванням була організована непрофесійно. Винних у втратах з українського боку має назвати військова прокуратура, переконаний «Майстер».

«Це має бути кримінальна відповідальність. Це не те, щоб їх відправили б на пенсію з усіма пільгами, а має бути військовий трибунал, адже це військовий злочин. Має бути слідство. Загалом операція не була належно спланована. Не було підкріплення, належної розвідки, допомоги артилерії та авіації. Якщо брати інші населені пункти, то було інакше. Спершу ми наступали. Потім працювала артилерія, ми заходили в поселення. Все.Це дозволяло уникнути жертв. Я розумів, що нас в Іловайськ «затягували». Це просто «злив» добровольчих батальйонів для того, аби вони не змогли наводити лад в країні, коли війна скінчиться. Це все з’ясує військова прокуратура, знову ж таки, якщо там будуть чесні люди», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода боєць батальйону «Донбас».

У тому, що операція під Іловайськом була організована не належним чином, впевнений і командир добровольчого батальйону «Донбас» Семен Семенченко: при спробі втримати Іловайськ не дочекались підкріплення, добровольці змушені воювати кустарними, «майданівськими методами», все, як і під час Майдану, тримається на особистостях.

Всі наші втрати були не при спробі штурму, а при спробі втримати місто малими силами
Семен Семенченко

«Всі наші втрати були не при спробі штурму, а при спробі втримати місто малими силами. А тоді стала складатись загрозлива ситуація. Ударили з одного боку росіяни – допомоги не було. З другого боку росіяни вдарили – не було. З третього… Побігли деякі частини ЗСУ. Ми зараз воюємо Майданом, не в сенсі – «майданівцями», а в сенсі – кустарно, самоорганізацією, тільки люди в погонах. Нам треба перейти до тих переваг, які дає держава, – організованість і потужність», – сказав Семенченко.

Колег із батальйону «Донбас» підтримують бійці з інших добровольчих батальйонів. Серед них боєць батальйону «Дніпро-1» Зиновій Парасюк – батько майданівського сотника Володимира Парасюка. Його син наразі після полону й поранення під Іловайськом лікується у Дніпропетровську. Батько приїхав на день провідати сина з-під Донецька, де разом з іншими добровольцями утримує передмістя. Каже: відверто обурений позицією міністра оборони в ситуації з Іловайськом.

Чому ставлять генералів, які ніколи не мали справи з військом?
Зиновій Парасюк

«Я до нього звертався, коли наші були в оточенні під Іловайськом. Він сказав, що я видаю військову таємницю. Чому ставлять генералів, які ніколи не мали справи з військом? Він ніколи не служив в армії, він в МВС служив, а це зовсім інша справа, ніж армія. Людина навіть пальцем не поворухнула, аби допомогти своїм вийти», – розповів радіо Свобода Зиновій Парасюк.

На звинувачення добровольців у понеділок відповіли високопосадовці зі столиці, які в понеділок відвідували лікарні та шпиталі Дніпропетровська. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що підтримує позицію президента Петра Порошенка стосовно невідкладної зміни керівництва оборонних відомств. Однак конкретних прізвищ керівник уряду не назвав.

Настав час приймати серйозні й радикальні рішення, у тому числі персональні
Арсеній Яценюк

«Настав час приймати серйозні й радикальні рішення, у тому числі персональні», – заявив Яценюк.

«Перемовини ведуться»

А як зазначив в інтерв’ю «Фокусу» військовий експерт Костянтин Машовець, поразка під Іловайськом була спричинена недисциплінованістю і низьким морально-психологічним станом особового складу. Два підрозділи, які повинні були прикрити угруповання з боку держкордону, просто покинули свої позиції без будь-яких пояснень. А командування української армії надіслало допомогу, але вона не змогла пробитися. Стягнули все, що могли, але у противника вже були переважаючі сили. Бої за Іловайськ взагалі велися в напіванархічні режимі. Добровольчі підрозділи воюють за своїм власним планом. Вони взагалі-то призначені для наведення порядку в тилах, а вони навіщось рвуться вперед, хоча штурмом апріорі повинна займатися армія, стверджує Костянтин Машовець.

Не вдавався в подробиці, відповідаючи на питання добровольців про визволення їхніх товаришів з полону сепаратистів, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Він лише запевнив поранених бійців: перемовини щодо їхніх полонених товаришів тривають.

Ми маємо справу з тими людьми, у яких немає ні честі, ні совісті. Була домовленість випустити наших хлопців з Іловайська – почали прострілювати
Антон Геращенко

«Треба розуміти, з ким ми маємо справу. Ми маємо справу з тими людьми, у яких немає ні честі, ні совісті. Була домовленість випустити наших хлопців з Іловайська – почали прострілювати. Але перемовини ведуться – про обмін на тих полонених, які є у нас», – зазначив Геращенко.

Українські військові увійшли до зайнятого сепаратистами Іловайська 18 серпня. Вони змогли взяти під свій контроль значну частину міста, але зустріли потужний опір бойовиків, розташованих в укріпленому районі. Близько тижня тому стали надходити повідомлення про оточення українських сил. Згодом українські вояки повідомляли, що їм протистоять частини регулярної російської армії.

Операція з виведення підрозділів українських силовиків з оточення під Іловайськом триває. За даними речника інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрія Лисенка, її подробиці до закінчення не розголошуються.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG