Доступність посилання

ТОП новини

Рада увалила закон про соцзахист осіб, нагороджених орденом Героїв Небесної Сотні


Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства, які регламентують соціальний захист осіб, нагороджених орденом Героїв Небесної Сотні. За закон, внесений раніше президентом України Петром Порошенком, проголосували 240 із 308 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Зміни вдалося внести лише з другого разу: за результатами першого голосування документ не набрав необхідної кількості голосів.

Згідно з ухваленим законом, на нагороджених орденом поширюються такі пільги: звільнення передбачених цією статтею осіб і членів їхніх сімей, які проживають разом з ними, від квартирної плати, незалежно від форми власності житлового фонду, від оплати комунальних послуг (водопостачання, каналізація, газ, електроенергія, гаряче водопостачання, центральне опалення, а в будинках, що не мають центрального опалення, – надання палива, придбаного у межах норм, установлених для продажу населенню, та інші види комунальних послуг), від оплати скрапленого балонного газу для побутових потреб, від плати за користування домашнім телефоном і позавідомчою охоронною сигналізацією житла, незалежно від виду житлового фонду.

Зазначені пільги зберігаються за дружиною (чоловіком), батьками померлих осіб, нагороджених орденом Героїв Небесної Сотні.

Також законом передбачено безплатне поховання з військовими почестями померлої (загиблої) особи, нагородженої орденом Героїв Небесної Сотні.

За підрахунками розробників законопроекту, пільги на осіб, нагороджених орденом Героїв Небесної Сотні, коштуватимуть державному бюджету 25 тисяч гривень на одну особу на рік.

Орден Героїв Небесної Сотні започаткували 1 липня цього року. Це – державна нагорода для відзначення осіб «за громадянську мужність, патріотизм, відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, активну благодійну, гуманістичну, громадську діяльність в Україні, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), інших подій, повʼязаних із захистом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України».

XS
SM
MD
LG