Доступність посилання

ТОП новини

Чому Путін вважає росіян «стадом баранів»? (Огляд преси)


Як переконати російського патріота, що регулярні війська Росії беруть участь у бойових діях на Донбасі? Які докази потрібно пред'явити? Могили псковських десантників? Супутникові знімки? На думку дописувача газети «Сегодня», аргументів і фактів, здатних вплинути на вірнопідданого росіянина, не існує. Він визнає участь Росії у війні лише за однієї умови: якщо про це офіційно оголосить кремлівське керівництво. Але поки Путін і Лавров відмовляються від своїх солдат, російський обиватель буде вважати будь-які неспростовні свідоцтва брехнею. Водночас, на думку журналіста, «Кремль міг і не перетворювати багатьох росіян в клінічних ідіотів, заперечуючи очевидні речі». Є інший шлях, успішно випробуваний в 1930-х роках і засвідчений німецьким літератором Ліоном Фейхтвангером. Він писав, що фюрер в пишномовних істеричних промовах запевняв, що країна неухильно дотримується існуючих договорів і прагне тільки миру. Хитро підморгуючи, масам пояснювали, що промови фюрера призначені виключно для дурнів за кордоном і вимовляються лише для того, щоб без перешкод продовжувати озброєння. Путін також міг би говорити, що мовляв, російська доблесна армія, звичайно, воює на Донбасі та громить бандерівців. Однак з вищих політичних міркувань визнавати цього не можна. Мовляв, це у нас така чудова північна хитрість. Однак, схоже, що російський лідер зневажає своїх підданих більше, ніж німецький фюрер. Путіну не потрібна нація дворушників, що хитро підморгують. Його цілком влаштовує стадо баранів, наголошує дописувач.

Ситуація в зоні ведення бойових дій залишається вкрай складною, констатує газета «Голос України». У найближчі тиждень-два стане зрозумілим подальший перебіг подій на Донбасі. На думку газетярів, Москва нині насичує схід України своїми військами, щоб проводити наступ. Дехто каже: кінцева мета Кремля – Київ. Але в Росії забракне ресурсів для цього, переконує видання. Так, можливо, за два тижні захопити Київ Путін зможе, а от контролювати окуповані території сил не вистачить.

З погляду подальшого розвитку Росії, яка має перехворіти на «рашизм» Путіна так, як Німеччина перехворіла на нацизм Гітлера, а Італія – на фашизм Муссоліні, необхідно, щоб саме Путін «віддав» Крим, а не його спадкоємці, наголошує газета «Україна молода». Сам «взяв», сам і «повернув». Щоб потім знову не формувалися в Росії міфи про «сильного» Сталіна і «слабкого» Хрущова, «сильного» Путіна і «слабкого» (припустімо) Медведєва. Поразка в другій «Кримській війні» піде на користь і Росії, і російському народові, який, звільнившись від путінського «рашизму», нарешті отримає імунітет проти будь-яких форм ксенофобії, расизму та шовінізму. На цьому наголошується в статті «Другий «Мюнхен» чи друга «Кримська війна?».

В зоні АТО, крім регулярних частин Збройних сил України, Національної гвардії, добровольчих батальйонів і різних спецслужб, із бойовиками вже давно борються партизани. У звільненому Слов'янську газеті «Факти» вдалося зустрітися з бійцями одного з партизанських загонів і взяти ексклюзивні інтерв’ю. Ознайомитися з ними можна в рубриці «Невідома війна».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG