Доступність посилання

ТОП новини

Президент Естонії хоче постійної бази НАТО в його країні через загрозу від Росії


Тоомас Хендрік Ілвес, архівне фото
Тоомас Хендрік Ілвес, архівне фото

Президент Естонії Тоомас Хендрік Ілвес заявив у вівторок, що його країна хоче створення постійної бази НАТО на її території для захисту від потенційної загрози з боку Росії.

За його словами, відсутність такої бази була б «поганим сигналом агресорові».

Усі три країни Балтії, члени НАТО – Естонія, Латвія і Литва – особливо занепокоїлися через можливі агресивні дії Росії проти них після того, як Москва пішла на такі дії проти України.

У середу до Естонії прибуває президент США Барак Обама і в Талліні зустрінеться з керівниками всіх трьох держав, перш ніж вирушити на саміт НАТО у Великій Британії.

Після саміту, що відбудеться в четвер і п’ятницю, НАТО планує оприлюднити плани розширення військової інфраструктури біля кордонів Росії.

У неділю німецький щоденник Frankfurter Allgemeine Zeitung написав про те, що на саміті союз НАТО визнає Росію «загрозою євроатлантичній безпеці» і створить п’ять баз у країнах колишнього Варшавського договору – всіх трьох країнах Балтії, а також Польщі і Румунії. Газета послалася на анонімного чільного посадовця, офіційних підтверджень цих планів не було.

XS
SM
MD
LG