Доступність посилання

ТОП новини

У Маріуполі зводять укріплення і ладнають бомбосховища


Боєць батальйону «Азов» на блокпості біля Маріуполя
Боєць батальйону «Азов» на блокпості біля Маріуполя

У Маріуполі силовики та місцева влада продовжують готуватися до можливих боїв за місто. На в’їздах посилюють блок-пости і зводять укріплення, а в самому місті готують бомбосховища. Тим часом поблизу Маріуполя тривають сутички із сепаратистами.

У місті продовжують готуватися до можливого штурму сепаратистів чи російських військових: тривають роботи з посилення блокпостів, зводяться також нові, доволі потужні польові укріплення на в’їздах до міста. Щоправда, знімати будівництво укріплень кореспонденту Радіо Свобода не дозволили.

До цих робіт активно залучаються також мешканці міста, а міська влада надала їм транспорт: людей організовано привозять і відвозять на роботи.

Як зазначив маріупольський міський голова Юрій Хотлубей, роботи на підступах до міста вже завершуються, а натомість має розпочатися будівництво оборонної лінії на відстані 20 кілометрів від міста.

Мер назвав Маріуполь містом-фортецею. Він також запевнив, що серед мешканців не бракує тих, хто готовий захищати рідне місто від агресорів.

Маріуполь перетворюється на фортецю – мер міста
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Водночас у місті також облаштовують бомбосховища. Підвальні приміщення спеціально готують – прибирають від усілякого непотребу, ремонтують освітлення, подекуди труять комах та щурів. Мер повідомив, що зараз розглядають можливість наповнення їх запасом води та харчів. Але зараз цим питанням радше займаються самі мешканці багатоквартирних будинків, які подекуди спеціально збирають кошти на ремонт підвалів.

Сепаратисти готують десант?

Перші спроби сепаратистів прорватися до Маріуполя вздовж морського узбережжя, тобто найкоротшим шляхом з боку Новоазовська відбили. Так само немає помітного успіху і наступ з північного донецького напрямку. Наразі українські військові кажуть, що потужних атак з боку сепаратистів тут немає, а останні їхні напади характеризують радше як розвідку боєм.

Днями ворожа розвідувально-диверсійна група навіть обстріляла один із блок-постів на околиці міста. Утім, досі сепаратисти не змогли взяти місто в облогу, хоча ще кілька днів тому сепаратисти заявляли про оточення міста мало не як про доконаний факт.

У Маріуполі також вважають можливою атаку з моря – висадку ворожого десанту. Саме цим, а також підготовкою до блокади міста пояснюють напад на українські прикордонні катери наприкінці минулого тижня. Також припускають, що атака на Маріуполь може бути комбінованою: і з суші, і з моря.

Щодо дій та планів українських силовиків також дуже мало підтвердженої інформації.

Маріупольці готові дати відсіч
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

У Маріуполі протестували проти агресії Путіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG