Доступність посилання

ТОП новини

Російський журналіст Стенін загинув разом із двома колегами з «ДНР»?


Андрій Стенін
Андрій Стенін

Світлана Павлова

Про загибель російського журналіста Андрія Стеніна заявив у середу генеральний директор агентства «Россия сегодня» Дмитро Кисельов, пославшись на експертизу Слідчого комітету Росії (СКР). Згодом інформацію про загибель журналіста в Україні на Донбасі підтвердили у самому Слідчому комітеті.

«П’ятого серпня, будучи у відрядженні в Україні, Андрій Стенін перебував у місті Сніжне», – заявив «Інтерфаксу» офіційний представник СКР Володимир Маркін. За його словами, 6 серпня чоловік на автомобілі «Рено-Логан» у складі колони біженців, яку охороняли бойовики, рухався по автодорозі Сніжне – Дмитрівка. На автодорозі почався обстріл з боку українських військових, в результаті якого Андрій Стенін загинув.

Утім, раніше з’явилися повідомлення про те, що Стенін разом з військкорами «інформаційного корпусу» бойовиків «ДНР» Сергієм Коренченковим та Андрієм Вячало поїхав у район бойових дій.

Буквально напередодні «Росія сьогодні» просила не поспішати з повідомленнями про загибель журналіста. Гендиректор інформагентства Дмитро Кисельов у вівторок закликав «не робити заяв про загибель Андрія Стеніна», фотокореспондента цього ЗМІ, зниклого безвісті на Донбасі на початку серпня.

У соціальних мережах регулярно з’являлися повідомлення про те, що генетична експертиза решток, виявлених у Донецькій області кілька тижнів тому, підтвердила, що вони належать Стеніну.

Уперше інформація про виявлення решток Стеніна з’явилася 22 серпня на сайті газети «Комсомольська правда». Утім, ця стаття залишилася практично непоміченою – у той же день, з неоголошених причин, вона була видалена з сайту «Комсомольської правди». Так само, як і згадки про останки Андрія Стеніна з «Твіттеру» і «Фейсбуку» одного з авторів публікації – Дмитра Стешина.

У статті ж розповідалося про те, як журналісти «Комсомольської правди» разом із колегами з LifeNews виявили згорілий Renault Logan у Донецькій області.

До цього журналіст LifeNews Семен Пегов дійшов висновку, що зниклого Андрія Стеніна треба шукати в районі міста Сніжне, де на той момент відбувалися бої. Про нього було відомо лише те, що «він виїхав разом із військкорами «Інформаційного корпусу» ополчення Сергієм Коренченковим та Андрієм Вячалоа».

Автомобіль такої ж марки, як і той, на якому пересувалися Стенін і двоє представників інформаційного корпусу сепаратистів, був виявлений якраз на сільській дорозі за селом Дмитрівка. «Поле було заставлене згорілими машинами. Легковики, вантажівки, легка броня... Над полем стояв нудотний трупний запах».

Один з обгорілих автомобілів виявився «Логаном». Усередині автомобіля було три тіла. У багажнику – як повідомляли журналісти КП – знайшлись два обвуглених професійних об’єктиви і лінзи, що вивалилися з оптики.

На поверхні самого автомобіля журналісти «Комсомольської правди» і Lifenews виявили сліди від легкої стрілецької зброї. Видання цитує Дмитра Пегова: «У районі йшли зачистки, українська армія виривалася з котлів. Думаю, вони наткнулися на таку колону, розвернулися на трасі, і тут по них почали стріляти». Журналісти припустили, що «водій і пасажири були вбиті чергами, машина з’їхала з траси у поле». Військові оглянули її – забрали телефон, як мінімум. Машина згоріла пізніше, після того, як цей квадрат був накритий «Градами». Інакше не було б запаху розкладання».

Автори статті дійшли висновку, що, поки не буде проведена генетична експертиза знайдених решток, констатувати загибель журналіста рано.

Військовий фотокореспондент агентства «Росія сьогодні» Андрій Стенін працював на території Донецької та Луганської областей. Останнє повідомлення редакція отримала від нього 5 серпня, з тих пір журналіст на зв’язок не виходив. 7 серпня агентство повідомило про зникнення Стеніна. Директор відділу фотоінформації Олександр Штоль розповів, що, за словами людей, близьких до штабу командувача силами угруповання «ДНР» Ігоря Стрєлкова, Стенін, швидше за все, відправився разом із представниками інформаційного корпусу сепаратистів у Шахтарськ.

Двоє інших пасажирів згорілого автомобіля – Коренченков і Вячало?

На підтримку журналіста стали проходити численні акції – як в соціальних мережах, так і біля українських посольств у різних містах світу. Колеги і ті, хто співчували, вимагали звільнити Стеніна – у його зникненні запідозрили перш за все українські спецслужби. Підозри ці посилилися після того, як агентство «Росія сьогодні» поширило аудіозапис інтерв’ю, яке радник глави МВС України Антон Геращенко дав латвійській радіостанції Baltkom. Геращенко, зокрема, припустив, що Стенін міг бути заарештований українськими службами безпеки, і може бути причетний до посібництва сепаратистам. При цьому він зазначив, що не має інформації про те, де перебуває Стенін. Згодом Геращенко заявив, що журналісти неправильно витлумачили його слова про арешт Стеніна.

У перебігу кампанії зі звільнення Андрія Стеніна ніде і ні разу не звучали імена співробітників «Інформаційного корпусу» «ДНР» Сергія Коренченкова та Андрія Вячала, які супроводжували його. Їх згадувала тільки «Комсомольська правда» у тій статті, яка згодом була знята з сайту. Ніде також не повідомляється про те, чи була проведена експертиза останків двох інших пасажирів згорілого автомобіля, якими, ймовірно, і були Коренченко і Вячало.

В Україні до історії зі зникненням Андрія Стеніна і двох представників інформаційної служби сепаратистів поставилися неоднозначно. Так, за словами головного редактора видання «Цензор.Нет» Юрія Бутусова, «Україна повинна докласти якісь зусилля у пошуках Стеніна з товаришами по нещастю в тому випадку, якщо Росія, в свою чергу, візьметься всерйоз за справу визволення десятків і сотень українців, схоплених на окупованих екстремістами територіях». Офіційна позиція української влади була іншою: 16 серпня той же радник глави МВС Антон Геращенко повідомив, що російський журналіст оголошений у розшук.

Оригінал публікації на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG