Доступність посилання

ТОП новини

«Сім пунктів» Путіна як окозамилювання для НАТО і ЄС?


Сім пунктів плану Путіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Сім пунктів плану Путіна

Київ – Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним. Прес-служба українського голови держави повідомила про досягнення домовленості щодо режиму припинення вогню на Донбасі. Прес-служба його російського візаві заявила, що Росія не могла домовлятись про припинення вогню, оскільки не є стороною конфлікту. Там стверджують, що президенти говорили про кроки, які мають призвести до миру. Про що насправді говорили президенти країн, які де-факто перебувають у стані збройного протистояння, і що криється за заявами Володимира Путіна та запропонованими ним «Сімома пунктам» мирного врегулювання конфлікту?

Прес-служби президентів України та Росії синхронно повідомили про те, що між головами двох держав 3 вересня відбулася телефонна розмова. На цьому синхронність вичерпалася.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

В адміністрації Петра Порошенка повідомили, що результатом розмови стала домовленість про режим припинення вогню на Донбасі та досягнення взаєморозуміння щодо кроків, які сприятимуть встановленню миру.

У Кремлі ж заявили, що Росія не могла домовлятися про припинення вогню в Україні як таке, бо не є стороною цього конфлікту.

Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що російського очільника в Україні неправильно зрозуміли.

«Було озвучено про те, що результатом цієї розмови стало, власне, припинення вогню. Це не так. Ідеться про низку кроків, які будуть цьому передувати й призведуть до припинення вогню», – розтлумачив заяви свого керівника Пєсков.

Сам Володимир Путін після цієї телефонної розмови висловився так: «Сьогодні зранку ми говорили з президентом Порошенком. І наші погляди, принаймні мені так здалося, на шляху врегулювання конфлікту дуже близькі, як говорять дипломати».

Вже після телефонної розмови з Петром Порошенком Володимир Путін повідомив, що під час свого перельоту до Монголії «накидав» свій план вирішення українського кризи, так звані «сім пунктів». Насамперед Збройні сили та ті, кого російський керманич називає «ополченням Південного Сходу України», мають припинити активні наступальні операції. Путін вимагає, щоб збройні підрозділи силових структур України були відведені від населених пунктів. При цьому має бути передбачений міжнародний контроль за дотриманням умов припинення вогню та організований обмін полоненими за формулою всіх на всіх. Згадав Володимир Путін і про важливість гуманітарних коридорів та направлення в постраждалі населені пункти ремонтних бригад.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк назвав пропозиції Володимира Путіна заморожуванням конфлікту, повідомляє департамент інформації та комунікацій із громадськістю секретаріату Кабміну.

«Сім пунктів» дивним чином нагадують план порятунку для російських терористів... Цей черговий «план» – спроба окозамилювання
Арсеній Яценюк

«Сім пунктів» російського президента нібито для вирішення кризи в Україні дивним чином нагадують план порятунку для російських терористів... Цей черговий «план» – спроба окозамилювання для міжнародного співтовариства перед самітом НАТО і спроба уникнути неминучих рішень Європейського союзу про введення нової хвилі санкцій проти Росії», – наголосив Яценюк.

Росія повинна визнати себе стороною українського конфлікту і зробити реальні кроки з деескалації кризи
Тоомас Хендрік Ілвес

Тим часом президент США Барак Обама відвідав Естонію, де засвідчив підтримку НАТО своїх союзників у Європі, зокрема країн Балтії. У рамках цієї зустрічі президент Естонії Тоомас Хендрік Ілвес заявив: «Росія повинна визнати себе стороною українського конфлікту і зробити реальні кроки з деескалації кризи».

Барак Обама також прокоментував результати телефонних перемовин президентів України та Росії.

«Ми ще не почули якихось пояснень щодо домовленостей на рахунок так званого припинення вогню. Відзначивши це, варто визнати: якщо Росія справді готова припинити фінансування армії, підготовку бойовиків і в багатьох випадках залучення російських військ до дій в Україні, а також серйозно налаштована вирішити конфлікт політичними методами, це якраз те, чого ми сподіваємося», – заявив американський президент.

Обама засудив дії Росії в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00


Єдиний вихід – оголосити Донбас окупованим Росією – експерт

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політолог Олексій Голобуцький вважає, що Петро Порошенко та Володимир Путін ставлять перед собою діаметрально протилежні цілі під час таких переговорів та розробки планів припинення вогню на Сході України.

Завдання Путіна – зробити «ЛНР» і «ДНР» учасниками переговорів, потім втягнути в це всю Україну, щоб зробити її слабкою, з вічними проблемами
Олексій Голобуцький

«Путін намагається зробити все для того, щоб Росія не виглядала стороною конфлікту. Порошенко робить все, щоб Росія виглядала стороною конфлікту. Треба на цю ситуацію дивитися загалом. Завдання Путіна – зробити «ЛНР» і «ДНР» учасниками переговорів, потім втягнути в це всю Україну, щоб зробити її такою собі надбудовою над українським варіантом Придністров’я, тобто слабкою, з вічними проблемами, щоб вона навіть думати не могла про якусь там євроінтеграцію, про НАТО, про щось інше», – зауважує експерт.

Олексій Голобуцький переконаний, що єдиний раціональний вихід для України у цій ситуації – оголосити території, контрольовані російськими військовими та бойовиками «ДНР» і «ЛНР», окупованими іноземною державою. За таких умов Україна зможе зберегти свободу дій для ухвалення всіх стратегічних рішень щодо свого сьогодення та майбутнього.

Розхитування ситуації з метою ускладнити ухвалення рішень щодо санкцій Євросоюзом
Юрій Рубан

Політолог Юрій Рубан вважає, що додаткові роз’яснення того, що хотів сказати Путін, від його речника Дмитра Пєскова – це своєрідна технологія інформаційних «вкидань». На його думку, це можна розглядати як «розхитування ситуації з метою ускладнити ухвалення рішень щодо санкцій Євросоюзом».

Обстріли українських військ з території Росії не припиняються – РНБО

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Речник інформаційно-аналітичного центру РНБО України Андрій Лисенко заявив, що станом на вечір 3 вересня в зоні АТО спостерігається зниження бойової активності, але вогонь на Сході України сторони конфлікту не припиняли.

«Ми спостерігаємо зниження бойової активності, зокрема зменшення застосування артилерії та іншої важкої зброї. Українські військові облаштовують зайняті позиції та готові до виконання наказів командування», – сказав речник РНБО.

Він також повідомив, що через обстріли «градами» та артилерією з боку російських сил та бойовиків частково без газопостачання залишилися житлові будинки в місті Щастя й без водопостачання – Первомайськ, Стаханов, Брянка в Луганській області й Тельманове в Донецькій області. Місцеві мешканці повідомляли Радіо Свобода про авіаційне бомбардування міста Щастя російськими військами. Проте в РНБО цю інформацію спростували, зазначивши, що місто зазнавало лише обстрілів артилерією та «градами».

Крім того, внаслідок пошкодження або відключення від електропостачання не працює 69 шахт. Про це в ефірі Радіо Свобода розповів заступник міністра енергетики і вугільної промисловості Вадим Уліда.

В РНБО також повідомили, що не припиняються обстріли українських військ із Росії. Зокрема, росіяни із застосуванням БМ-21 «Град» обстріляли блокпости сил АТО неподалік населеного пункту Макарове.

Під час відходу з аеродрому Луганська українські силовики знищили сім ворожих бронетранспортерів, два танки, мінометний розрахунок та близько ста «терористів», інформують в РНБО України.

Колона російської техніки рухається в напрямку Краснодона ‒ РНБО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00


Тим часом кореспондент Радіо Свобода Дмитро Шурхало, який наразі перебуває в зоні АТО на Донеччині, повідомив із міста Волновахи, ключової залізничної станції на шляху до Маріуполя, про відсутність українських військових на в’їзді в місто.

«На в’їзді в місто стоїть порожній блокпост, причому це в’їзд у місто з боку Маріуполя. Ще варто відзначити, що порожньою є і районна державна адміністрація, там тільки сторож був у робочий час», – повідомив кореспондент Радіо Свобода.

Він особисто бачив у Волновасі лише три машини батальйону «Азов». Прес-офіцер АТО Леонід Матюхін прокоментував Радіо Свобода цю ситуацію так, що місто Волноваха – це давно глибокий тил і місто залишається під повним контролем українських військових, які можуть здійснювати перегрупування.

На 5 вересня запланована у Мінську нова робоча зустріч контактної групи щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG