Доступність посилання

ТОП новини

Деза дня. Машину Стеніна розстріляв прямою наводкою український танк


Андрій Стенін
Андрій Стенін

«Машину, в якій перебував фотокореспондент інформаційної агенції «Россия сегодня» Андрія Стеніна розстріляли з українського танка» – ось так безапеляційно заявляють про це російські ЗМІ, не надаючи при цьому ніяких доказів. При цьому російські журналісти стверджують, що українські військові знали, хто перебував у цій машині. Між тим, як заявляють у РНБО України, Андрій Стенін не був акредитований у зоні проведення антитерористичної операції. Відтак знати про його місцеперебування і про те, хто він, українська сторона не могла.

Міністерство закордонних справ Росії вимагає від української влади ретельного і неупередженого розслідування убивства журналіста Андрія Стеніна та покарання винних. Разом із тим, російські ЗМІ винних для себе вже визначили.

«Всі ці дні російські та іноземні журналісти шукали Андрія, сподіваючись, що він живий. До пошуків фотокореспондента підключилося МЗС Росії, ОБСЄ, ООН, Human Rights Watch та інші організації. На телеканалах показували його фотографію. У мережі з’явився хеш-тег «free Anrey» – «звільніть Андрія». А ось українські силовики заявили – «Стенін – терорист». 12 серпня радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що Андрій у полоні СБУ і йому готують звинувачення», – йдеться у сюжеті російського «Первого канала».

14 серпня радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що МВС не відомо, де перебуває фотожурналіст російського інформаційного агентства «Россия сегодня» Андрій Стенін. Про це він сказав, коментуючи повідомлення російських ЗМІ, які цитували його слова про затримання Стеніна Службою безпеки України.

12 серпня російські ЗМІ повідомили, що Антон Геращенко сказав латвійській радіостанції Baltcom, мовляв, цього журналіста затримало СБУ. Раніше ж СБУ заперечила затримання Андрія Стеніна. Деякий час потому Геращенко сказав в коментарі «Россия сегодня», що його слова були вирвані з контексту і що він не знав про місцезнаходження Стеніна.

Дмитро Кисельов знайшов винних

Російські ж ЗМІ тепер безапеляційно заявляють: автомобіль, у якому їхав Стенін, був розстріляний з українського танка.

«Він загинув ще місяць тому у машині, на якій їхав виконувати редакційне завдання. Автомобіль був розстріляний з українського танка прямою наводкою, на шосе побіля Донецька», – заявляє генеральний директор «Россия сегодня» Дмитро Кисельов.


Російські мас-медіа заявляють, що українські військові, які, за їхньою версією, розстріляли машину Андрія Стеніна, знали, хто у ній перебуває.

Акредитації в АТО Стенін не мав

Хоча якщо навіть припустити, що по машині в якій їхав Стенін стріляли українські військові, то знати, хто у ній перебуває, вони не могли. Оскільки, як повідомив речник РНБО Андрій Лисенко, Андрій Стенін не був акредитований у зоні проведення АТО.

«Повідомляємо, що він в’їхав на територію України через аеропорт «Бориспіль» 14 травня 2014 року та не був акредитований у зоні АТО. За фактом зникнення громадянина Російської Федерації розпочато кримінальне провадження», – сказав Лисенко.


Закінчуючи свій репортаж про загибель Стеніна, журналісти російського «Первого канала» сказали: «Антон Степаненко, Дмитро Качурін, Олексій Бахвалов, Єлізавета Волчегорська – «Первый канал» – Донбас». Хоча, представляючи репортаж з іншої країни у журналістів прийнято називати країну місця перебування. У даному випадку йшлося про Україну.

На цю ж тему: Російський журналіст Стенін загинув разом із двома колегами з «ДНР»?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG