Доступність посилання

ТОП новини

Російських пропагандистів у Криниці сприймали як дешевих клоунів – Портников


Віталій Портников
Віталій Портников

Щорічний Економічний форум (XXIV за рахунком) триває цими днями у польському місті Криниця-Здруй. У центрі уваги цього року тема України. В ефірі програми Свобода сьогодні оглядач Радіо Свобода Віталій Портников розповів із Криниці, чим, на його думку, особливий цьогорічний форум?

– Ви знаєте, тут є такий парадокс: в таких форумах завжди брали участь президенти України, прем’єр-міністри, високопоставлені чиновники. Зараз у зв’язку з тим, що наша країна перебуває в такій важкій ситуації, з високих офіційних осіб немає практично нікого. Але цікавість до України від цього не менша, я б навіть сказав, більша. Український Майдан отримав спеціальну нагороду щорічного Економічного форуму – це важлива відзнака, яка говорить про зацікавленість. Україні присвячений спеціальний форум, який відбувається в рамках Економічного форуму. Це спеціальна серія дискусій, які відбуваються буквально кожних дві-три години. Про Україну говорять у всіх інших дискусіях як про один із найважливіших політичних і економічних викликів. І не тільки політичних і економічних, але й культурних, тому що спеціальну нагороду Форуму також отримав український письменник Сергій Жадан.

– А на які виступи Ви особисто звернули особливу увагу?

Бальцерович чітко сказав, жорсткі санкції – це краще, бо показують силу, а маленькі тільки заохочують агресора до подальших дій

– Ось якраз у ці хвили виступ відомого польського економіста-реформатора Лешека Бальцеровича, який досить чітко сказав, чому потрібні санкції проти Росії – тому що, як він каже, «із двох бід потрібно вибирати меншу». І жорсткі санкції – це краще за маленькі санкції, бо жорсткі санкції показують силу, а маленькі тільки заохочують агресора до подальших дій. Він задався питанням: до якого часу Європа буде дивитись, як недемократична Росія намагається знищити демократичну Україну, нагадуючи, що ще в 19-му сторіччі Велика Британія – саме з моральної точки зору – звільняла Грецію, яка тоді була частиною Османської імперії.

А лідер польської партії «Право і справедливість, колишній прем’єр Ярослав Качиньський висловився більш конкретно: він закликав Європейський союз знайти гроші для економічного розвитку і військової допомоги Україні, і можна сказати, що це загальна думка всієї польської і європейської еліти, яка присутня тут на форумі в Криниці, звичайно, за винятком невеличкої групи російських пропагандистів, які сприймаються тут всіма як дешеві клоуни.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG