Доступність посилання

ТОП новини

Активісти закликають світ визнати «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями і переслідувати їхніх спонсорів


Українські й міжнародні громадські активісти закликали сьогодні міжнародну спільноту визнати збройні сепаратистські угруповання «Донецька народна республіка» і «Луганська народна республіка» терористичними організаціями.

На прес-конференції в Києві, яку організувала громадська ініціатива «Євромайдан SOS», зокрема, експерт із міжнародної безпеки Лада Рослицька з Канади заявила, що таке визнання матиме позитивні наслідки. «Для країн буде легше поширювати юрисдикцію на терористичну діяльність, яку ми так часто спостерігаємо, заморожувати активи не тільки самих терористів, а і їхніх спонсорів, у тому числі ідеологічних та фінансових. Наслідки такого рішення є дуже значними», – наводить слова експерта агентство «Укрінформ».

Експерт наголосила, що, відповідно до резолюції Ради безпеки ООН 1373, люди та організації, які підтримують терористів морально, ідеологічно та фінансово, також можуть бути визнані терористами. У цьому контексті вона звернула увагу на діяльність Партії регіонів та Комуністичної партії України.

Рослицька, крім того, висловила переконання, що визнання «ЛНР» та «ДНР» сторонами, які можуть брати участь у переговорах, «значною мірою загрожує територіальній цілісності України та мирові наступних поколінь».

Відео: Ukraine Crisis Media Center

На прес-конференції також оприлюднили інтерв’ю з людиною, яка два місяці зазнавала тортур у полоні сепаратистів у Краматорську.

Крім того, на ній виступила Олена Рибак – дружина закатованого сепаратистами Володимира Рибака, депутата міської ради Горлівки. Вона нагадала, що її чоловік перший порушив питання про те, що на Сході України воюють не лише «ополченці», а саме міжнародні терористичні організації, які фінансуються з-за кордону, повідомили в «Євромайдан SOS».

Збройні сепаратистські угруповання «Донецька народна республіка» і «Луганська народна республіка» визнала терористичними організаціями Генеральна прокуратура України. Це було ще до того, як «ДНР» пережила низку розколів, унаслідок яких нині діє кілька угруповань із цією назвою, а також угруповання «Новоросія».

XS
SM
MD
LG