Доступність посилання

ТОП новини

Громадяни Чехії гинуть у боях на сході України – чеські ЗМІ


Чеські засоби масової інформації повідомляють сьогодні, що на Сході України загинуло двоє чехів, які воювали на боці сепаратистів.

Зокрема, смерть Іва Стейскала з міста Брно підтвердила Чеському телебаченню сестра загиблого Моніка Стейскалова. «Я не хочу додавати ніякої інформації. Він мертвий», – сказала вона.

Як повідомляє чеське інтернет-видання Echo24.cz, Моніка Стейскалова у своєму фейсбуці написала, що разом із її братом Івом 12 серпня загинув ще один чех – Войтєх Глінка з міста Жатец.

Інформація про загибель двох чеських громадян у боях на Сході України ширилася у ЗМІ протягом серпня, але лише тепер загибель одного з них була підтверджена членом родини.

У Міністерстві закордонних справ Чехії на прохання Радіо Свобода не змогли підтвердити чи заперечити факт участі чи загибелі чеських громадян у воєнних операціях на Сході України. Зокрема, заступник речника міністерства Давід Фроус зазначив, що міністерство «не володіє інформацією від українських офіційних установ, яка б підтверджувала, що 12 серпня цього року дійшло до загибелі двох чеських громадян на українській території».

Інформація про загибель чеського громадянина в боях на Сході України активно обговорюється в чеських ЗМІ. Зокрема, чеське агентство ČTK повідомляє, що 40-літній житель міста Брно, шкільний учитель фізкультури Іво Стейскал воював на боці сепаратистів уже від червня цього року, у приватному житті мав фінансові проблеми.

Відповідно до чинного законодавства Чехії, служба чеських громадян у чужих арміях карається законом. Виняток становлять тільки армії країн-членів союзу НАТО, членом якого є Чехія, чи служба в чужому війську за згодою президента країни.

XS
SM
MD
LG