Доступність посилання

ТОП новини

Олланд: Франція не скасовує і не зупиняє контракт із Росією про «Містралі»


Перший із «Містралів» для Росії практично готовий, Сен-Назер, Франція, фото 8 серпня 2014 року
Перший із «Містралів» для Росії практично готовий, Сен-Назер, Франція, фото 8 серпня 2014 року

Франція не скасовувала і не зупиняла чинності контракту про постачання Росії двох ударних десантних вертольотоносців класу «Містраль», заявив сьогодні президент країни Франсуа Олланд.

Просто на сьогодні не склалися умови для передачі першого з цих кораблів, сказав він журналістам після прибуття на саміт НАТО у британському Ньюпорті і перед зустріччю з колегою з України Петром Порошенком.

За його словами, умовами для передачі корабля є припинення вогню на Сході України і врегулювання конфлікту, а цього наразі немає.

Якщо будуть подальші ускладнення, передачу корабля відкладуть, але контракт зупиняти не будуть, додав Олланд.

Агентство «Франс-Прес» повідомило сьогодні з посиланням на неназване «добре поінформоване джерело», що, попри рішення Франції наразі зупинити передачу Росії першого з кораблів, будівництво обох триває. Ніяких вказівок зупиняти його не надходило, додало джерело.

У Росії міністр промисловості Денис Мантуров заявляв сьогодні, що Росія сподівається на виконання контракту відповідно до його умов.

Учора міністр закордонних справ Франції Лоран Фаб’юс уже заявляв: Франція сподівається, що відсутні наразі умови для поставки Росії двох «Містралів» усе-таки з’являться в майбутньому.

Він виступив із цими словами по тому, як Франція вчора оголосила, що зупиняє плани передати Росії перший із двох бойових кораблів класу «Містраль» через дії Москви проти України. «Президент республіки вирішив, що, незважаючи на перспективу припинення вогню (в Україні), яка ще не підтверджена і не втілена, наразі немає умов, за яких Франція могла б надати дозвіл передати перший корабель», – повідомила прес-служба Франсуа Олланда. Крім того, на засіданні Ради оборони Франції під головуванням президента, на якому ухвалили це рішення, також наголосили, що останні дії Росії на Сході України «підривають основи безпеки Європи».

Перший «Містраль» має бути готовий до передачі Росії вже наступного місяця. Другий із замовлених Росією таких кораблів мав би бути готовий через рік.

XS
SM
MD
LG