Доступність посилання

ТОП новини

НАТО виділяє Україні 15 мільйонів євро. Допоможуть і летальною зброєю?


Генсекретар НАТО Адерс Фоґ Расмуссен, Ньюпорт, Велика Британія, 4 вересня 2014 року
Генсекретар НАТО Адерс Фоґ Расмуссен, Ньюпорт, Велика Британія, 4 вересня 2014 року

Північноатлантичний альянс виділяє Україні 15 мільйонів євро через конфлікт на Сході України, а додаткова допомога надійде на двосторонньому рівні від 28 країн-членів НАТО. Альянс веде мову про створення чотирьох трастових фондів, а президент Петро Порошенко сказав, що НАТО буде готове піти на зустріч проханням Києва і допомогти обладнанням і зброєю нелетального і летального характеру, а також високоточною зброєю, проте не вдався у деталі на спільній прес-конференції з генсекретарем НАТО Адерсом Фоґом Расмуссеном.

Засідання Комісії Україна-НАТО відбулося під вечір і довго офіційний початок відкладався через те, що з президентом Порошенком хотіли переговорити віч-на-віч провідні лідери Альянсу. Зокрема Порошенко говорив із британським прем’єром Девідом Камероном та німецьким канцлером Анґелою Меркель.

Часу було так мало, що чільне дипломатичне джерело в українській делегації повідомило Радіо Свобода, що «двосторонка» з Расмуссеном відбувалась нашвидку по дорозі на прес-конференцію після засідання Комісії Україна-НАТО.

Світові лідери на саміті НАТО, 4 вересня 2014 року
Світові лідери на саміті НАТО, 4 вересня 2014 року

Росія в Україні і проти України

У заявах президента Порошенка та генсекретаря Расмуссена чільну увагу було приділено ситуації на Донбасі, де триває конфлікт.

Її війська і танки нападають на українські сили. Росія поглиблює кризу. Росія повинна припинити агресію проти України
Адерс Фоґ Расмуссен

«Росія в Україні і проти України. Її війська і танки нападають на українські сили і замість деескалації конфлікту, Росія поглиблює кризу. Росія повинна припинити агресію проти України», – сказав Расмуссен.

Він ще раз закликав Росію переглянути своє рішення щодо анексії Криму, яку НАТО не визнає і не буде визнавати.

Україна і НАТО створять чотири трастові фонди для допомоги Києву для посилення кібернетичної безпеки, логістики, зв’язку та допомоги в реабілітації поранених вояків у перебігу АТО на Сході України.

Расмуссен повідомив, що НАТО виділить Україні 15 мільйонів євро допомоги як структура, а додатково ще на двосторонньому рівні допомогу нададуть і країни-члени Альянсу.

«Незалежна, суверенна та стабільна Україна, яка віддана демократичним цінностям, – це ключ до безпеки євроатлантичної спільноти», – сказав генсекретар НАТО.

Петро Порошенко і Андерс Фоґ Расмуссен на саміті НАТО, 4 вересня 2014 року
Петро Порошенко і Андерс Фоґ Расмуссен на саміті НАТО, 4 вересня 2014 року

Порошенко подякував НАТО за допомогу, додавши, що конфлікт «створив цілком нову ситуацію з безпекою, ця нова гібридна війна формує нові стратегічні рамки майбутньої співпраці».

На запитання про членство України в НАТО, президент Порошенко сказав, що це питання буде поставлене після проведення реформ в країні і зауважив, що війна на Сході «не є виправданням непровденню реформ».

Обережний оптимізм

Президент Порошенко також висловив обережний оптимізм щодо зустрічі в тристоронньому форматі Україна-Росія-ОБСЄ в Мінську.

Він нагадав, що навіть так звані «ДНР» і «ЛНР» ведуть мову про припинення вогню, але наголосив, що має бути посилена роль спостережницької місії ОБСЄ на Сході.

Український лідер висунув також вимогу беззастережного звільнення усіх заручників і незаконно затриманих на Донбасі, а також зажадав від Росії виведення своїх військ із української території та відведення військ від кордону з Україною.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG