Доступність посилання

ТОП новини

Хто батько путінської брехні? (Огляд преси)


Бойові дії в Донецькій і Луганській областях мають стати відправною точкою для виникнення нової якості української політики – «екстремального менеджменту», пише газета «Сегодня». Видання наголошує, що у світі, як і 70 років тому, вирішує і перемагає той, хто сильніший. І поведінка українських політиків повинна засвідчити: чи стали вони відповідальнішими у своєму виборі і в своїх рішеннях. Пряме вторгнення російських військ в Україну газета називає ключовою подією минулого літа. Те, що Росія змушена задіяти кадрових військових для дестабілізації обстановки на Донбасі, має і позитивну сторону – це доводить, що в Україні немає настільки серйозних, щоб розколоти країну зсередини, сепаратистських рухів. Це вторгнення, як зазначає газета, дозволило констатувати не тільки наявність у Кремля плану з перетворення Донбасу в зону постійної напруженості, але і нежиттєздатність проектів «ДНР» і «ЛНР».

За останнє півріччя українці переконалися, що російська влада завдяки підконтрольним ЗМІ з легкістю підмінює поняття. Щоб не казали в Кремлі – це слід сприймати з точністю до навпаки, наголошує газета «День». Адже часто слова Путіна прямо протилежні його реальним діям. Якщо він говорить про примирення – Україні треба готуватися, щонайменше, до прориву на Маріуполь. Як нагадує видання, вигадки та брехня були улюбленим інструментарієм геббельсівської пропаганди. Він стверджував: «Щоб у брехню повірили, вона повинна бути жахливою» і «Чим нахабніша брехня, тим швидше вона поширюється». Вигадка, наскільки б неймовірною вона не видавалася, тим не менш, не залишає людину байдужою. Геббельс навіть виробив правила використання брехні для пропагандистських цілей. Про них, і про паралелі з сьогоднішньою Росією «День» пише в статті «Батько путінської брехні».

«Я знімала в Москві сюжет, а перехожі, побачивши на мікрофоні логотип «1+1», накинулись на мене з вигуками: «Ви фашисти», – розповідає кореспондентка ТСН Маргарита Ситник в інтерв’ю газеті «Факти». Вона каже, що через загрозу арешту і реального стеження ФСБ знімальній групі довелося покинути територію Росії і повернутися в Київ.

Тижневик «Новое время» інформує, що кримські газети зображують перед своїми читачами світ в чорно-білих кольорах, де абсолютне зло – «київська хунта», та абсолютне добро – Кремль і самопроголошений голова півострова Сергій Аксьонов. Кримські видання пишуть в радянському стилі і чітко рухаються у фарватері московської влади. Про це наголошується в матеріалі «Своя правда».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG