Доступність посилання

ТОП новини

Росія діями проти України грубо порушує міжнародне право – спільна заява Комісії Україна – НАТО


Керівники країн НАТО на спільному фото під час саміту, 4 вересня 2014 року
Керівники країн НАТО на спільному фото під час саміту, 4 вересня 2014 року

Країни-члени НАТО вважають, що будь-які односторонні воєнні чи підривні дії Росії всередині України, здійснені під будь-яким приводом, включно з гуманітарним, є кричущим порушенням міжнародного права, мовиться у спільній заяві Комісії Україна – НАТО, ухваленій у четвер за результатами її засідання на рівні голів держав і урядів.

Учасники зустрічі знову підтримали суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, мовиться в заяві.

Автори заяви також рішуче засуджують незаконну й нелегітимну односторонню анексію Росією Криму і постійну й свідому дестабілізацію на Сході України на порушення міжнародного права. У заяві Росію закликають відмовитися від анексії Криму, якої у країнах-членах НАТО не визнають.

Росія має покласти край своїй підтримці сепаратистів на Сході України, вивести звідти свої війська і припинити воєнну діяльність уздовж кордону України і всередині України, поважати права місцевого населення, включно з кримськими татарами, і утримуватися від нових агресивних дій щодо України, мовиться, зокрема, в заяві.

Серед іншого, в ній також згадано, що країни-члени НАТО взяли до уваги прохання України про військово-технічну допомогу, і багато з них надають таку додаткову підтримку на двосторонній основі.

У четвер у місті Ньюпорті у Вельсі у Великій Британії почався саміт НАТО, на якому наслідки становища в Україні після воєнного вторгнення Росії є одним із головних питань. Петро Порошенко, зокрема, провів там низку багатосторонніх і двосторонніх зустрічей із чільниками країн-членів НАТО.

Очікується, що у п’ятницю на саміті ухвалять іще низку рішень на підтримку України.

XS
SM
MD
LG