Доступність посилання

ТОП новини

Україні може знадобитися досвід Польщі опіки над ветеранами – експерт


У Польщі не можуть собі уявити, щоб солдатам не виплати зарплатню, а тим більше, що ці гроші міг би вкрасти військовий чиновник. Поляки пишаються своєю армією, вважають, що з огляду на історією, професія військового є важливою і престижною. Але не всю опіку над армією бере на себе держава. Зокрема важливу частину психологічної допомоги солдатам, що повернулися з бойових дій, надають різні недержавні організації, розповідає головний редактор польсько-українського порталу «ПолУкрНет», який приділяє значну увагу питанням військового будівництва, Даріуш Матерняк.

– Наскільки я знаю, такого не було, щоб солдатам не виплатили гроші за службу. Також є забезпечення для сімей солдатів, які були поранені, чи загинули під час військових дій, участі Польщі в закордонних місіях, в Іраку та Афганістані. Є підтримка і з боку держави і з боку неурядових організацій. Держава бере на себе витрати на реабілітацію і лікування солдатів, що були поранені за кордоном.

– Чи змінилися стандарти щодо матеріального забезпечення польських військових після того, як Польща стала частиною НАТО?

– Зміни були не кардинальними, а поступовими. Солдати заробляють більше грошей у міру того, як розвивається держава. Це насправді не дуже великі гроші. Солдати заробляють на рівні середньої зарплати в Польщі, близько 900 євро. Офіцери заробляють більше.

– Чи професія військового є престижною в Польщі, з огляду на її історичний досвід?

Близько 65-70% поляків довіряє збройним силам Польщі. І це є один з найвищих рівнів довірі в країні

– Це правда. Професія солдата є дуже престижною. Армія має високий рейтинг довіри у суспільстві. Близько 65-70% поляків довіряє збройним силам Польщі. І це є один з найвищих рівнів довірі в країні.

– Який польський досвід, на Вашу думку, був би корисний Україні щодо підтримки армії з боку держави і громади?

– Думаю, що важливим є досвід неурядових організацій. Тих, що працюють з солдатами, що були поранені під час бойових дій. Цей напрямок активно розвивається протягом останніх 4-5 років. На рівні держави було ухвалено спеціальний закон щодо ветеранів. Цей досвід підтримки ветеранів бойових дій, що Польща отримали протягом цих останніх років, який стосується і урядових, і неурядових організацій, може бути цікавим і корисним для Збройних сил України.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG