Доступність посилання

ТОП новини

Чи оголосять у Мінську про припинення вогню на Донбасі?


Олександр Класковський
Олександр Класковський

Мінськ – У Мінську на чергові переговори збирається «тристороння група» щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Крім представників України, Росії та ОБСЄ, в зустрічі мають взяти участь і представники «ДНР» та «ЛНР» – організацій, які в Україні визнали терористичними. Певні сподівання на припинення вогню на сході України саме після мінської зустрічі 5 вересня лунають з обох боків. Проте не слід покладати на цю зустріч великих надій, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода білоруський політолог Олександр Класковський. За його словами, можна розраховувати на обмін військовополоненими та вирішення питання гуманітарної допомоги.

Олександр Класковський уважно стежить за подіями в Україні та спробами офіційного Мінська стати посередником у конфлікті між Києвом та Москвою. Він вважає сьогоднішню зустріч важливою.

«На мій погляд, плюсом вже є те, що переговори ведуться, але разом з тим не слід впадати в ілюзії і робити на них велику ставку, покладати на них великі надії», – говорить експерт.

На думку пана Класковського, сьогодні можливе вирішення, зокрема, таких важливих питань, як обмін військовополоненими та гуманітарна допомога.

«Але разом з тим думати, що сядуть ці люди за стіл переговорів (тим більше треба враховувати, що це далеко не перші й не другі персони в цій великій, глобальній грі навколо України) – і раптом завтра буде мир на Донбасі, на сході України – це, безумовно, наївно».

Для Путіна поразка в Україні загрожує втратою влади

Мінський політолог Олександр Класковський переконаний, що для Путіна поразка в Україні означає втрата влади в Росії, що там прийдуть до влади ще більші радикали. Україна теж не може поступитися частиною своєї території.

«Ця криза взагалі – якщо дивитися в глобальному масштабі – може бути вичерпана тільки, якщо серйозно буде переглянутий весь світовий порядок безпеки. Бо, умовно кажучи, «ООНівська система» – давно в кризі, а тепер взагалі ця система безпеки, створена після Другої світової війни, поламана вщент».

Сім пунктів так званого плану Путіна Олександр Класковський розцінив наступним чином: «Якщо розкладати по поличках цей так званий «план Путіна», то фактично це план створення ще одного Придністров'я або ще однієї Абхазії. Тобто він неприйнятний на сьогодні для київської влади. Я думаю, що Путін значною мірою на це і розраховує».

Заява президента Порошенка, що в Мінську може бути досягнута домовленість про зупинення вогню на Донбасі, Олександр Класковський розцінює як надію на диво.

Українське керівництво має маневрувати, бо певною мірою перебуває «між молотом і ковадлом»
Олександр Класковський

«Напевно тому, що Україна стікає кров'ю, і природно, що ресурси згорають, і сьогодні, за багатьма свідченнями, діє в досить значному масштабі саме регулярне російське військо – це та ситуація, коли «проти лома немає прийому». І я думаю, це ще данина дипломатії, тому що Порошенко повинен також маневрувати: західники на нього тиснуть, а сваритися з Заходом він також не може. Це дуже складний вузол і тут українське керівництво має маневрувати, бо певною мірою перебуває «між молотом і ковадлом».

Лукашенко може покращувати свій імідж на Заході

Позицію президента Білорусі Олександра Лукашенка як посередника у конфлікті пан Класковський вважає поміркованою. «Я думаю, Лукашенко досить щирий у цих своїх зусиллях умовного посередника, при тому, що тут немає повного нейтралітету – це військовий союзник Росії. Може, рятує те, що Кремлю теж вигідно мати такий майданяик: ніби й своя людина у Мінську, а разом з тим в нинішній ситуації він в Києва і навіть у Заходу не викликає різко негативного ставлення».

З іншого боку на фоні конфлікту між Росією та Україною президент Лукашенко може покращувати свій імідж на Заході та мати низку інших дивідендів, каже Олександр Класковський, як політичних так і економічних.

Початок мінської зустрічі заплановано 5 вересня на 13 годину в мінському «Президент-готелі».

Попередня зустріч у Мінську в тристоронньому форматі пройшла 1 вересня за участю екс-президента України Леоніда Кучми, російського посла в Україні Михайла Зурабова, представника ОБСЄ Хайді Тальявіні та лідерів сепаратистів: Андрія Пургіна, так званого «віце-прем’єра» самопроголошеного уряду «ДНР» – організації, яка в Україні визнана як терористична, сепаратиста із Луганська Олексія Карякіна, який називає себе головою «Верховної ради ЛНР».

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG