Доступність посилання

ТОП новини

Російські вояки повертаються у трунах зі «смертельної відпустки»


На державному російському телебаченні вперше показали похорон російського військового, що загинув на Донбасі. Втім, глядачів переконують, що воювати з українською армією він поїхав зі власної волі, написавши заяву на відпустку. За даними ж РНБО України, кількість російських військовослужбовців, які загинули на Донбасі може сягати двох тисяч. Про «смертельні відпустки» російських військових і про те, як це представляють російські ЗМІ, у нашій рубриці «Деза дня».

«У Костромі попрощались з Анатолієм Травкіним. Місяць тому він поїхав на Донбас і загинув у бою. Про своє рішення він не сказав ні дружині, весілля з якою зіграв цього літа, ні командуванню частини, в якій служив. Офіційно він просто взяв відпустку», – йдеться у сюжеті російського «Першого каналу».

У матеріалі показали згорьовану дружину загиблого, друзів та родичів. Російські журналісти наголошують, що поховали Травкіна з «військовими почестями». Утім, ніхто з керівництва частини, де служив загиблий, не говорив на камеру. Не поцікавились російські журналісти, чи дійсно командування не давало наказу їхати воювати на Донбас на боці сепаратистів. Та і сама заява, яку буцімто написав Травкін, теж не з’явилась у кадрі. Інформація про те, що керівництво військової частини не давало наказу їхати воювати в Україну подається російськими журналістами як доконаний факт.

Утім, синхроном, який підібрали автори сюжету, наголошується: Росія пишається вчинком хлопця. Такими думками з російським «Першим каналом» поділився ветеран повітряно-десантних військ (ПДВ) Михайло Козлов, який прийшов попрощатись із загиблим.

«Гірко, що втрачаємо молодих людей. Але я пишаюсь тим, що у наших провінційних російських містах ростуть хлопці, які небайдужі до того, що зараз відбувається у нашому світі. І за покликом душі своєї, за покликом серця роблять те, що мають робити», – сказав російський ветеран ПДВ.

Кажучи «у нашому світі», герой сюжету говорив про український Донбас, звідки і привезли тіло загиблого. За даними ж РНБО України, псевдобровольців, які замість поїздки на море, вирішили провести відпустку у гарячій точці в чужій країні стає все більше.

Втрати російських військових на Донбасі можуть сягати 2 тисяч осіб – РНБО

Зокрема, як повідомив речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко, за даними української розвідки, кількість загиблих російських військовослужбовців у зоні бойових дій на Донбасі може сягати 2 тисяч осіб.

«Кількість поранених можемо оцінити, помноживши кількість загиблих десь на 4», – зауважив Лисенко.

Дещо в іншому світлі показує смерті російських військових канал «Дождь». Зокрема, сьогодні на сайті каналу з’явилась інформація про те, що тіло загиблого російського солдата Василя Караваєва повернуть із Донецька батькам. Як зазначає «Дождь», «точна причина смерті невідома. Рідним пообіцяли її повідомити після того, як привезуть труну». Намагаючись розібратись, журналісти звернулись до прес-секретаря Центрального воєнного округу. Той спростував інформацію, що Василь Караваєв загинув під час бомбардування у Донецьку. За його словами, цього не може бути, оскільки російські військовослужбовці не беруть участі у боях в Україні.

Офіційно Росія не визнає присутності своїх військ в Україні, але стає все важче приховувати своїх «двохсотих», тобто загиблих солдатів. Водночас постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін раніше заявив, що у бойових діях на сході України беруть участь «російські добровольці». Він також додав, що «це ніхто не приховує».

Між тим НАТО оприлюднювало знімки, які доводять присутність в Україні російських військ.

На цю ж тему:

Понад 2 тисячі «вантажів-200» прийшло в Росію з Донбасу – Васильєва

Голова «Солдатських матерів Санкт-Петербурга»: це вторгнення, це роблять військові

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG