Доступність посилання

ТОП новини

Мінський протокол базується на плані Порошенка і позиції Путіна – адміністрація президента


Будівля адміністрації президента України
Будівля адміністрації президента України

Протокол, який у п’ятницю було підписано в Мінську, базується на мирному плані президента України Петра Порошенка з урахуванням позиції президента Росії Володимира Путіна, заявила уповноважений президента з питань урегулювання ситуації на Сході Ірина Геращенко.

«Ключові позиції – має бути двостороннє припинення вогню. За виконання протоколу відповідальність несуть дві сторони: Україна і Росія», – сказала в ефірі «Першого національного телеканалу» Ірина Геращенко, слова якої наводить прес-служба голови держави.

Уповноважений президента додала, що протокол передбачає звільнення заручників у семиденний термін.

Також у протоколі міститься пункт про моніторинг представниками ОБСЄ режиму припинення вогню. «ОБСЄ фіксуватиме кожний факт для того, щоб показати, як кожна зі сторін виконує цей план», – сказала Геращенко.

Крім того, планується встановити моніторинг російсько-українського кордону. «Важливо, щоб через кордон не проходила зброя, військова техніка. З території України мають вийти незаконні військові формування та військова техніка», – наголосила уповноважений президента.

За словами Ірини Геращенко, у мирному протоколі є пункти щодо дострокових виборів на Донбасі та децентралізації влади.

«Це ті пункти, з якими президент ішов на вибори. Важливо: президент виконує ті пункти, з якими він йшов на вибори. Він намагається зробити все, щоб у країні був мир», – сказала вона.

На зустрічі тристоронньої контактної групи в білоруському Мінську досягли попередньої домовленості про врегулювання конфлікту на Сході України.

XS
SM
MD
LG