Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: нові санкції проти Росії стануть дієвим інструментом


Новий пакет обмежувальних заходів, узгоджений у п’ятницю в комітеті постійних представників країн ЄС, надасть Європейському союзові дієвий інструмент, що дасть можливість дати Росії швидку відповідь, мовиться в оприлюдненому пізно ввечері в Євросоюзі листі президента Європейської ради Германа Ван Ромпея і президента Європейської комісії Жозе Мануела Баррозу.

Ці заходи також підтвердять принцип, що санкції ЄС спрямовані на те, щоб заохотити до зміни курсу в діях Росії щодо України, заявили чільні посадовці Євросоюзу.

Як мовиться в листі, Єврокомісія і Європейська служба зовнішніх дій на вказівку саміту ЄС, що відбувся минулої суботи, в середу підготували пакет посилених заходів, що стосуються доступу Росії до ринків капіталу, товарів і технологій оборонного і подвійного призначення, а також новий список осіб для персональних санкцій, у якому є нове сепаратистське «керівництво» на Донбасі (воно останнім часом часто змінюється – ред.), представники «уряду» Криму під владою Росії, а також російські політики й олігархи.

Про те, які саме заходи ввійшли в остаточно узгоджений у п’ятницю варіант, у листі не згадано.

Чільні посадовці Євросоюзу мають намір влаштувати офіційне ухвалення цього пакету санкцій керівниками країн ЄС шляхом «письмової процедури» в понеділок, мовиться в листі.

Раніше у п’ятницю західні агентства повідомили з посиланням на дипломатів у Брюсселі, що в Європейському союзі представники країн-членів узгодили новий пакет економічних санкцій проти Росії, попри оголошення про припинення вогню на Сході України.

Нові заходи мають обмежити доступ російських оборонних і нафтових компаній до європейських фінансових ринків, перешкодити доступові Москви до послуг європейських енергетичних компаній і далі обмежити експорт із ЄС до Росії технологій подвійного призначення. Серед інших, під обмеження мають потрапити «Газпром Банк» і «Газпром Нєфть».

Також мають бути запроваджені заборони на в’їзд до Євросоюзу і замороження наявних там активів щодо ще приблизно 20 громадян Росії і чільних представників сепаратистів із України.

Як повідомили дипломати, ці нові санкції можуть бути пізніше зупинені, якщо припинення вогню на Сході України буде дотримуватися і якщо Росія виведе свої війська з України.

Про те, що і Сполучені Штати Америки разом із ЄС завершують розробку заходів, які поглиблять і розширять санкції проти фінансового, енергетичного і оборонного секторів Росії, заявляв сьогодні і президент США Барак Обама.

ЄС, а також США і низка інших країн уже запровадили проти Росії цілу низку санкцій через її дії на дестабілізацію України, що почалися ще з незаконної окупації і анексії українського Криму, не визнаної світом, і продовжилися втручанням Росії в події на Сході України, аж до прямого воєнного вторгнення.

XS
SM
MD
LG