Доступність посилання

ТОП новини

США заявляють про ліквідацію ватажка ісламістів у Сомалі


Сполучені Штати Америки заявили у п’ятницю, що ватажок екстремістського угруповання «Аш-Шабааб» у Сомалі дійсно був убитий унаслідок повітряного удару, завданого на початку тижня.

Як заявило Міністерство оборони США, ліквідація Ахмеда Абді Ґодане є для цього угруповання «значною символічною й операційною втратою».

Раніше США вже повідомляли про цей удар, але тоді ще не було відомо, чи досяг він цілі.

Ахмед Абді Ґодане ще 2009 року присягнув на вірність мережі «Аль-Каїда». У США він був одним із найбільш розшукуваних; за нього була оголошена винагорода в 7 мільйонів доларів.

Ісламістське угруповання «Аш-Шабааб» (у перекладі з арабської «молодь»), яке стало союзником «Аль-Каїди» 2012 року, контролює значні території в центрі і на півдні країни, переважно в сільській місцевості, після того, як останніми роками було змушене відступити з кількох більших міст, включно зі столицею Могадішо. Там угруповання запроваджує сувору версію консервативного ісламу й заявляє, що на цих територіях існує «Ісламський емірат Сомалі».

У Сомалі вже понад два десятиліття триває громадянська війна, країна подрібнена на фактично незалежні регіони, з яких лише частина реально чи формально визнає владу міжнародно визнаного центрального федерального уряду; чималу її частину до того ж досі контролюють радикальні ісламісти.

XS
SM
MD
LG