Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко обговорює з Путіним припинення вогню, гуманітарну допомогу й асоціацію


(фотомонтаж)
(фотомонтаж)

Президенти України і Росії Петро Порошенко й Володимир Путін обговорили в суботу в телефонній розмові результати досягненої у п’ятницю в Мінську домовленості, повідомила прес-служба голови української держави.

Обидва констатували, що режим припинення вогню в цілому виконується, й обговорили кроки задля надання припиненню вогню сталого характеру, мовиться в повідомленні.

Сторони також наголосили на необхідності максимального залучення ОБСЄ до моніторингу ситуації і контролю за режимом припинення вогню, а також шляхи взаємодії щодо доставки української та міжнародної гуманітарної допомоги, повідомила прес-служба.

У Кремлі до такого ж викладу розмови додали, крім того, що відбувся й обмін думками в контексті консультацій, що тривають із приводу наслідків набуття чинності Угодою про асоціацію України і Європейського союзу для держав Митного союзу.

Путін і Порошенко домовилися продовжити діалог, мовиться в повідомленні прес-служби російського президента.

У п’ятницю в білоруському Мінську на засіданні тристоронньої контактної групи було, за повідомленнями, підписано попередній протокол про мирне врегулювання на Сході України, серед пунктів якого – припинення вогню, обмін заручниками й полоненими, моніторинг ОБСЄ за ситуацією тощо.

При цьому точного змісту домовленостей не публікували: як повідомив учасник зустрічі від Росії, російський посол в Україні Михайло Зурабов, за результатами зустрічі з’явилося дві версії меморандуму про це, українська й сепаратистська, які мають багато схожих позицій, але є й суперечності. За його словами, до понеділка мають створити експертну групу, яка почне зводити ці документи в єдине спільне рішення.

Крім того, Зурабов заявляв, що Росія вже в суботу має намір направити на Схід України новий гуманітарний конвой під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста, перший із кількох.

XS
SM
MD
LG