Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Росії бере під арешт викраденого естонського спецслужбіста


У столиці Росії Москві Лефортовський суд ухвалив у суботу застосувати взяття під варту як запобіжний засіб щодо громадянина Естонії Естона Кохвера, який проходить у справі про шпигунстство.

Засідання суду, на якому ухвалили це рішення, було закритим, повідомляє російське агентство «Інтерфакс» із посиланням на речницю суду, яка не навела ніяких дальших подробиць.

Агентство також наводить повідомлення неназваного «джерела, знайомого з ситуацією», що термін арешту наразі визначили у два місяці. За даними цього джерела, естонця звинувачують у шпигунстві, і в разі винесення звинувачувального вироку йому загрожує від 10 до 20 років позбавлення волі.

Росія продовжує дотримуватися версії, що Естон Кохвер, працівник Поліції безпеки Естонії (це назва головної спецслужби країни), був затриманий на території Псковської області Росії в момент, коли здійснював «агентурну операцію». Як стверджують у Федеральній службі безпеки Росії, затриманий мав при собі пістолет, 5 тисяч євро, спецтехніку для здійснення прихованого аудіозапису, а також «матеріали, що мають характер розвідувального завдання».

Естонія заявляє, що її спецслужбіста, який перебував біля лінії кордону, здійснюючи «спецоперацію припинення транскордонної злочинності», з застосуванням фізичної сили і погроз зброєю викрали з естонської території невідомі, які прибули з Росії і туди ж вивезли викраденого. За повідомленнями, на місці події дійсно видно сліди боротьби. При цьому перед викраденням у тому місці було влаштоване глушення радіоефіру і поставлена димова завіса. Міністерство закордонних справ Естонії викликало для пояснень посла Росії в цій країні.

Інцидент стався в день завершення саміту союзу НАТО, на якому союзники підтвердили рішучість захищати одне одного в разі нападу Росії, і через три дні по тому, як президент США Барак Обама, перебуваючи в Таллінні, теж пообіцяв таку ж підтримку.

Це вже не перший випадок викрадення Росією громадян інших країн із їхньої території з метою віддати їх під суд. Зокрема, раніше таку операцію здійснили щодо українки Надії Савченко.

XS
SM
MD
LG