Доступність посилання

ТОП новини

Приспати Європу Путіну вже не вдасться – експерт


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

Київ – Президент Росії Володимир Путін застосовує проти України «тактику сходинок» – атака, пауза із обіцянками підтримки миру і ще сильніша атака. Головна мета тактики – обдурити Захід, щоб уникнути посилення санкцій. Про це заявили Радіо Свобода українські експерти, наголошуючи на тому, що ЄС має не відступати у своїй протидії путінській агресії. У цьому зв’язку дуже важливим є ухвалення 8 вересня Євросоюзом нових, суттєвіших санкцій проти Росії.

Очікується, що у понеділок, 8 вересня, Єврокомісія оголосить нові санкції проти Росії. За даними західних агенцій, йтиметься про обмеження доступу на європейські ринки капіталу для російських нафтових і оборонних компаній. Також Брюссель може доповнити перелік осіб, яким заборонено в’їзд до ЄС і чиї активи на території держав-членів спільноти заморозять.

Припинення вогню мало б діяти на Донбасі від шостої години вечора минулої п'ятниці, відповідно до мирного протоколу, підписаного в Мінську представниками України, «ДНР» і «ЛНР» за участю ОБСЄ.

У РНБО України заявляли, що бойовики обстрілюють позиції українських силовиків уже після оголошення «режиму припинення вогню». Зокрема, сепаратисти завдають артилерійських ударів по Маріуполю.

Внаслідок обстрілу підступів до міста 6 вересня загинула одна людина. Сепаратисти натомість завляють про порушення саме українською стороною. Спостерігачі ОБСЄ кажуть, що взаємний нічний обстріл на Донбасі є порушенням угод, однак наголошують, що це не може бути підставою для відмови від припинення вогню.

«Путін нахабно бреше», стверджує Тарас Чорновіл

Колишній перший заступник голови парламентського комітету в закордонних справах Тарас Чорновіл констатував у коментарі Радіо Свобода, що президент Росії Володимир Путін використовує проти України «тактику сходинок» – наступ, зупинка із запевненням в готовності до миру в Україні й черговий – ще потужніший – наступ. Таким чином господар Кремля намагається ошукати Захід, передусім Європейський Союз. І це, вважає Тарас Чорновіл, тривалий час вдавалося – від окупації Криму до збиття малайзійського «Боїнга» на Донбасі. Але ця трагедія, а також нахабність брехні, яку, на думку колишнього народного депутата, дозволяють собі керівники Росії, стали грати проти Москви. Приспати Європу, а потім переходити на нову сходинку ескалації Путіну вже не вдасться.

«Про те, що Європа буде трошки заспокоюватися, трошки приколисуватися – це є факт безумовний. Але нетерплячка Путіна, бажання його все одно дотискати, елементарне хамство тощо навіть це нівелює. Уявіть собі – тільки оголошене перемир’я, тільки світ про це прогудів і зараз з’являться скрізь перші заголовки, що перемир’я фактично зірване, тому що йдуть обстріли», – наголошує Тарас Чорновіл.

Розмови про те, що Росія переграє своїми хитрощами Європу поширюють не лише євроскептики, а передусім російські спецслужби, стверджує політтехнолог Тарас Березовець. Всупереч оголошеним «перемир’ям», триває не лише «гаряча», а й інформаційна та дипломатична війна. Російській стороні дуже вигідно говорити, що Путін усіх переграв, у тому числі Захід. А санкції, мовляв, не мають жодного впливу на воєнну агресію. Повністю зупинити цю агресію вони справді не здатні, визнає Тарас Березовець. Проте санкції можуть вплинути на економіку Росії, на її обороноздатність.

Синхронно з НАТО

А політичний експерт Сергій Джердж звертає увагу на те, що ЄС вирішив вдатися до чергових санкцій проти Росії після саміту НАТО, який відбувався у Вельсі й показав підтримку альянсом України. Таким чином є консолідована євроатлантична позиція протидії агресії Росії.
«Економічні санкції – це мирний шлях припинення цієї війни. Тому що економічні санкції діють так, що солдати залишаються живими. Але санкції діють – Росія буде змушена відступити. Альтернативою в цьому є тільки солдати, підрозділи, локальні бої, широкі бої з застосуванням снарядів, вибухівки, поранені, вбиті. Тобто, тільки такий вихід», – зауважив Сергій Джердж.

Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей заявив, що Євросоюз може переглянути запроваджені проти Росії санкції у разі, якщо режим припинення вогню на сході України буде тривалим, а сторони конфлікту розпочнуть переговори про встановлення миру. Про це Ромпей зазначив в інтерв’ю бельгійському телеканалу VRT.

«Ми бачимо, що Росія з великими труднощами погодилася на серйозні переговори. Припинення вогню – це важливий крок, але це лише один крок», – цитує Ромпея агентство AFP.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG