Доступність посилання

ТОП новини

«Міжнародна амністія»: батальйон «Айдар» порушує права людини в зоні бойових дій


Українська влада має взяти під контроль добровольчі батальйони та почати розслідувати випадки порушень добровольчим військовим формуванням «Айдар» міжнародного законодавства в сфері прав людини. Про це, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, заявив Саліл Шетті, генеральний секретар правозахисної організації «Міжнародна амністія».

«Ми маємо підтвердження десятків випадків порушення прав людини добровольчими батальйонами, зокрема, «Айдаром» на півночі Луганської області. Важливо наразі, аби український уряд негайно розслідував проблему порушення прав людини,

За інформацією «Міжнародної амністії», вони мають факти, що вказують на безконтрольний характер діяльності «Айдару», а також неспроможність чи небажання місцевих правоохоронців розслідувати вчинені правопорушення. Зокрема, мова йде про порушення міжнародного гуманітарного права та міжнародного законодавства з прав людини: викрадення, незаконні затримання, жорстоке поводження, пограбування, вимагання та можливі страти, сказав Шетті.

«Міжнародна амністія», втім, зауважила, що вони не проводили кримінальне розслідування, адже це обов’язок держави, де скоєні злочини. Втім організація посилається на свідчення потерпілих і членів інших добровольчих батальйонів, які неодноразово вказували на «безчинства «Айдару».

Раніше «Міжнародна мністія» констатувала, що вдалося зібрати достатньо даних про участь у конфлікті в Україні російських військ і озброєнь, щоб вважати доведеним: конфлікт на сході України переріс у «міжнародний збройний конфлікт».

XS
SM
MD
LG