Доступність посилання

ТОП новини

Кримська активістка Богуцька пов’язує обшук і допит із громадянською позицією


Єлизавета Богуцька розповіла про обшук і допит
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Кримську активістку і блогера Єлизавету Богуцьку звільнили з райвідділу «поліції» Сімферопольського району, куди її доправили вранці 8 вересня після обшуку в її будинку.

Як повідомила Єлизавета Богуцька кореспонденту проекту Радіо Свобода Крим.Реалії, одна з претензій, яку їй пред’явили під час обшуку і надалі допиту в «поліції» – участь Богуцької у зустрічі Мустафи Джемілєва на в’їзді до Криму 3 травня.

«Коли ми сюди приїхали, вже мови про те, що я вдома готую «коктейлі Молотова», боєприпаси різні, ядерні бомби, не вели. І говорили, в основному, про мою присутність на території за межами державного кордону Російської Федерації. І чи містяться у мене в комп’ютері матеріали, які сіють національну ворожнечу. Я сказала, що ніколи в житті у нас ні між ким не було ніякої національної ворожнечі, ми завжди любили один одного», – розповіла Єлизавета Богуцька.

У будинку кримської активістки Єлизавети Богуцької провели обшук
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

За її словами, допит проходив в рамках якогось кримінального розслідування.

«Це було в рамках кримінальної справи. Нібито, коли перетинали кордон з Кримом чулися якісь постріли, хтось когось смикнув за руку, й образили якогось міліціонера на прізвище Крупський. Напевно, це внук товариша Крупського, тому такий розголос вся справа і отримала. І питали, чи маю я претензії до самого Крупського, який теж вистрілив, у свою чергу, і претензії до самих кримських татар, які його смикнули», – сказала Богуцька.

Були й інші претензії, – розповіла кримська активістка. За словами оперативників, на Єлизавету Богуцьку нібито надійшли доноси від сусідів.

«Заявили, що мої публікації у Facebook носять екстремістський характер. З цього приводу подано заяви моїми сусідками, яким не подобається моє ставлення до Російської Федерації. Одна з сусідок проводжала нас, коли ми їхали. Вона посміхалася, раділа. Я помахала їй рукою. Були питання про моє ставлення до Росії, президента Російської Федерації, громадян Росії, чи я їх не ображаю», – розповіла Богуцька.

Кримчанка сумнівається, що її допит пов’язаний із розслідуванням зустрічі Мустафи Джемілєва 3 травня. За словами Єлизавети Богуцької, ймовірна причина – вибори, що наближаються в «Держраду» Криму.

«Вони вважають, що я можу дати старт або фініш певній частини населення. Аксьонов щосили заявляє, що кримські татари підуть всі голосувати. Що всі підуть голосувати взагалі, що все зробили вибір на користь «Єдиної Росії». Ймовірно, зараз людей з активною життєвою позицією, які мають широкий резонанс, спробують ізолювати. Намагатимуться тиснути на цих людей, щоб ми не завадили виборам», – повідомила Єлизавета Богуцька.

Вранці 8 вересня в будинок кримської активістки і блогера Єлизавети Богуцької прийшли з обшуком силовики. Як повідомив Крим.Реалії чоловік активістки, в будинок прийшли силовики в супроводі автоматників. Шукали наркотики, заборонену літературу, зброю.

Підставою для обшуку стало те, що Єлизавета в травні брала участь у зустрічі національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва в Армянську.

Після обшуку силовики вилучили всю комп’ютерну техніку, яку відвезли разом з Єлизаветою в райвідділ.

Єлизавета Богуцька відома під псевдонімом Ліза Богутскі писала в соціальних мережах і різних виданнях, в тому числі і на сайті Крим.Реалії, гострі матеріали, спрямовані проти анексії Криму і на захист прав кримчан, незгодних з приєднанням Криму до Росії.

XS
SM
MD
LG