Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк попросив «Міжнародну амністію» допомогти звільнити Сенцова і Савченко


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, приймаючи делегацію міжнародної правозахисної організації «Міжнародна амністія», закликав її генерального секретаря Саліла Шетті посприяти визволенню українських кінорежисера Олега Сенцова та льотчиці Надії Савченко. Про це заявив Шетті, звітуючи про результати роботи в Україні.

«Що стосується Олега (Сенцова – ред.) і Наді (Савченко – ред.) – ми працюємо над їхніми справами. Ми знаємо, що така проблема існує і наполягатимемо на її вирішенні», – додав він.

9-10 вересня делегація «Міжнародної амністії» здійснить візит до Росії, в рамках якого Саліл Шетті презентує російській стороні докази участі Росії в збройному конфлікті на Донбасі й порушенні прав людини.

У середині червня Надію Савченко захопили бойовики на Луганщині. Пізніше з’ясувалося, що вона перебуває під вартою в Росії. Там її звинуватили у причетності до загибелі під Луганськом російських тележурналістів, які, нелегально прибувши на територію України, у складі групи бойовиків висвітлювали їхні напади на українських військових. Сама Савченко свою провину відкидає. Захист льотчиці наголошував на тому, що російська сторона викрала офіцера на території України.

Український режисер Олег Сенцов був затриманий у Криму співробітниками ФСБ Росії 11 травня. Відтоді він перебуває під вартою. Його звинувачують у підготовці терактів в Сімферополі, Ялті й Севастополі з метою дестабілізації політичної ситуації на півострові. Сенцову загрожує до 20 років позбавлення волі. Адвокат Сенцова заявляв, що в кримському СІЗО його катували. Режисер провину не визнає. Крім нього, у цій справі арештовані ще три людини.

XS
SM
MD
LG