Доступність посилання

ТОП новини

Польща готова продавати Україні зброю – міністр оборони


Томаш Сємоняк
Томаш Сємоняк

Міністр оборони Польщі Томаш Сємоняк назвав непорозумінням оприлюднене на вихідних повідомлення про досягнуті на саміті НАТО домовленості про продаж польської зброї Україні, але запевнив, що Польща готова продавати зброю Україні, якщо вона звернеться з таким проханням. Про це Сємоняк заявив в ефірі TVN24 BiS.

«Не було жодних домовленостей у Ньюпорті на тему постачання зброї для України, але немає жодних перешкод, аби Україна купувала зброю в майбутньому», – сказав він.

Міністр зазначив, що українська влада може вільно купувати зброю, оскільки не існує жодної заборони на її поставку, і Україна сама повинна звернутися до Польщі, якщо зацікавлена в закупівлі якогось озброєння.

«Для купівлі та продажу потрібні дві сторони. Якщо Україна таку готовність продемонструє, наша оборонна промисловість точно готова реалізовувати такі замовлення», – сказав міністр.

Як зауважив Сємоняк, українська сторона дуже добре знає, що саме польські зброярі можуть запропонувати, оскільки співпраця розвивається роками. «Вони повинні подумати, що їм треба, на що мають кошти, і точно будемо на цю тему розмовляти», – сказав Сємоняк. Він назвав це питання таким, яке краще обговорювати на міжурядових зустрічах, а не в інтернет-форумах чи у телевізійних студіях.

Радник президента України Юрій Луценко заявив про досягнуті наприкінці минулого тижня на саміті НАТО у Ньюпорті домовленості про поставку зброї із США, Польщі, Італії та Норвегії. Представники цих країн спростувати заяву Луценка.

Країни НАТО на своєму саміті підтвердили, що організація не може поставляти озброєння Україні, але це можуть робити держави, які входять до Альянсу, в рамках двосторонніх відносин.

XS
SM
MD
LG