Доступність посилання

ТОП новини

Чи дійсно батальйон «Айдар» вийшов із-під контролю?


Добровольчий батальйон «Айдар», нарівні з бойовими угрупованнями сепаратистів, порушує права людини в зоні бойових дій – таку заяву зробила у понеділок правозахисна організація Amnesty International, опираючись на свідчення жителів Донбасу. Втім, політолог Іван Лозовий, який сам безпосередньо служив в «Айдарі», переконаний: проросійські донбасці можуть обманювати та маніпулювати експертами Amnesty International, тому потрібні вагоміші докази. Чи дійсно батальйон «Айдар» порушує права людини в зоні бойових дій?

Батальйон «Айдар» порушує права людини на півночі Луганщини - «Міжнародна амністія»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Обидві сторони конфлікту в Україні чинять воєнні злочини – на цьому наполягає міжнародна правозахисна організація Amnesty International. Її генеральний секретар Саліл Шетті закликає український уряд розслідувати випадки порушення добровільним батальйоном «Айдар» прав людини в зоні бойових дій.

«Ми маємо підтвердження десятків випадків порушення прав людини добровольчими батальйонами, зокрема, «Айдаром» на півночі Луганської області. Важливо наразі, щоб український уряд негайно розслідував проблему порушення прав людини», – заявив Шетті.

Зокрема, мова йде про викрадення, незаконні затримання, жорстоке поводження, пограбування, вимагання та можливі страти. В оприлюдненому звіті організація заявляє: «Айдар», хоч офіційно і підпорядковується Міністерству оборони України, насправді не підконтрольний нікому. Такі висновки Amnesty International робить переважно на основі свідчень людей, що проживають у зоні бойових дій та, за їхніми словами, постраждали від дій добровольчого батальйону. Окрім того, експерти посилаються на відгуки щодо «Айдару» вояків із інших українських батальйонів.

За даними Amnesty International, «Айдар» незаконно затримував людей, бив та інколи передавав їх Службі безпеки України. Траплялись також випадки, звітує організація, коли за заручників вимагали відкуп: гроші, телефон, машину чи інше.

«Переважно військові (батальйону «Айдар – ред.) викладали місцевих чоловіків, частіше за все бізнесменів чи фермерів, яких вони звинувачували у підтримці сепаратистів. Цих людей вони утримували, потім відпускали або передавали Службі безпеки України», – зазначено у звіті.

Чи можна довіряти свідченням донбасців?

Свідчення людей не можуть слугувати безапеляційним доказом того, що «Айдар» порушував права людини – у цьому переконаний політолог Іван Лозовий. Він був добровольцем у батальйоні, а зараз очолює «Всеукраїнське об’єднання друзів батальйону «Айдар». На його думку, цей добровольчий батальйон воює на передовій, тож не дивно, що проти нього ведеться потужна інформаційна кампанія.​

«Помітна частина місцевих жителів і є палкими прихильниками сепаратистів. Тому вони будуть брехати, очорнювати певним чином батальйон «Айдар», – каже він.

На думку Лозового, міжнародні експерти Amnesty International не розуміються на специфіці інформаційної війни, що ведеться проти України. Таким чином, на його думку, неперевірені свідчення мешканців Донбасу можуть стати інструментом для маніпуляцій.

Іван Лозовий переконаний: слід зібрати переконливіші докази вини «Айдару», тоді керівництво батальйону розслідує кожен випадок.

«Відеодокази майже неможливо підробити, на відміну від фотографій. Коли йдеться про якісь свідчення місцевих жителів, то необхідно провести хоча б якесь мінімальне розслідування», – переконаний він.

В Amnesty International зауважили: розслідувати – обов’язок уряду, а не правозахисників. Натомість їхня справа – зібрати достатньо доказів.

Попередні звіти організації стосувались воєнних злочинів, скоєних сепаратистськими бойовими угрупованнями та російськими військовослужбовцями, які беруть участь у збройному конфлікті на Донбасі, і того, що на Сході України і проросійські сепаратисти, і українські добровольчі формування чинили воєнні злочини.

Amnesty International також констатувала, що конфлікт на сході України переріс у «міжнародний збройний конфлікт».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG