Доступність посилання

ТОП новини

У російському Брянську «афганці» проти війни в Україні


Москва – Російські ветерани війни в Афганістані протестують проти російського воєнного втручання на сході України. Акції протесту вони провели у місті Брянську. Головні гасла – «Ні війні з Україною!» і «Не допустимо другого Афганістану!». Щоправда у місцевій пресі ці дії розцінили як «провокацію».

Колишні військовослужбовці радянської армії виходять на площу Брянська як приватні особи, а керівництво російського Союзу ветеранів Афганістану антивоєнну ініціативу не підтримує, каже організатор протестних акцій, голова Бежицкого районного відділення Брянської обласної організації «афганців» Володимир Барабанов. Він є старшим лейтенантом запасу, служив в Афганістані в 1986-88 роках.

«Ми, як воїни-інтернаціоналісти, прекрасно пам'ятаємо, що також починався і Афганістан. Я думаю, так само починалася і російсько-японська війна – такий же угар був. Просто історію ніхто не хоче згадувати. Ми не хочемо повторення тих подій. Нам обіцяли, що другого Афганістану не буде. Війна, яка зараз відбувається з участю Росії в Україні, нівелює ті жертви, які ми принесли», – переконує Володимир Барабанов.

«Як ми завтра будемо дивитися українцям у вічі, якщо війна закінчиться?»

Володимир Барабанов не сумнівається, що в Україні воюють російські солдати. Крім того, неоголошена війна, за його словами, йде і в медійному просторі.

«Ми хочемо жити в мирі з усіма. Ми – інтернаціоналісти. Тут схоже на спецоперацію, дуже схоже, ми це бачимо, як колишні військові. Українці винні в тому, що росіяни живуть погано в Україні? Це брехня. Жахлива брехня, яку ми бачимо з екранів, геббельсівська брехня. А більшість людей чомусь йдуть сліпо за телевізором. Не звикли думати. І те, що завтра підуть труни, і вони почнуть по-іншому говорити, це сто відсотків. Як ми завтра будемо дивитися українцям у вічі, якщо війна закінчиться?» – запитує Володимир Барабанов.

В обласному відділенні російського Союзу ветеранів війни в Афганістані брянську акцію протесту назвали «провокацією», а її учасників «купкою» людей. Голова правління російського Союзу ветеранів Афганістану Франц Клінцевич каже, що нічого не чув про пікети, а в інтерв'ю Радіо Свобода наголосив, що війну треба припиняти.

«Нормальна людина має виступати проти війни, за те, що війну треба закінчувати, що не можна бомбити мирне населення, що люди зі зброєю в ХХI столітті, нехай це і стало нормою, це насправді суперечить людській натурі. І все треба зробити, щоб люди один в одного не стріляли», – закликав ветеран.

Франц Клінцевич, так само як і представники російської влади, категорично відкидає інформацію про участь у війні в Україні російських регулярних військ.

Брянські ветерани-«афганці» мають намір наприкінці цього тижня провести ще одну акцію протесту проти війни в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG