Доступність посилання

ТОП новини

Хто береже морські кордони Маріуполя?


Українська берегова охорона посилює свою обороноздатність і каже, що готова до захисту Маріуполя. Сподівання на повне припинення вогню не виправдалися і на підступах до міста тривають сутички між російськими бойовиками та українськими військовими. Однак береговики не здадуть порт, впевнено каже контр-адмірал берегової охорони Микола Жибарєв:

«Я хочу сказати, щоб український народ, наші друзі, наші побратими були впевнені, що ми виконаємо своє завдання, ми не відступимо від своєї землі. Ми служимо на своїй землі, і ми її захищаємо».

У разі захоплення Маріуполя Росія отримає доступ до морського порту та розширить, підконтрольну їй, берегову смугу. Вона сподівається утворити коридор, який з’єднає Росію з Кримом. Наприкінці серпня бойовики завдали ракетного удару по одному з катерів ракетної оборони, убивши двох військових і поранивши кількох інших. Щоб запобігти таким атакам патрулі берегової охорони змінили тактику та стали активнішими, каже капітан Юрій Лошак:

«Ми ніяк не очікували, що нас обстріляють з берега, тому що катер в цей момент ніякої загрози ні населенню, ані терористам не становив. Він виконував свої завдання із охорони». Однак капітан не приховує, що ті кілька кораблів, які має берегова охорона, залишилися у спадок ще від радянських часів.

«Катерів завжди бракує, але є те, що є. У нас всі кораблі та катери перебувають у готовності, технічно справні», – сказав Юрій Лошак.

Контр-адмірал каже, що Київ надає їм належне забезпечення:

«На сьогодні ми отримуємо велику підтримку, і ми отримуємо повне забезпечення технічно, пальним, а також ротацією військових».

Очікується, що вже наприкінці вересня берегова охорона США доставить сюди кілька швидкісних моторних човнів.

Та попри повну бойову готовність, тривога в місті залишається високою через невпинні спроби росіян захопити стратегічний порт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG