Доступність посилання

ТОП новини

Санкції проти Росії вступлять у силу за кілька днів – Єврокомісія


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Санкції ЄС проти Росії за її дії в Україні будуть опубліковані і вступлять у силу за кілька днів. Про це заявила речниця Єврокомісії Піа Аренкільде-Гансен.

«Санкції вступлять у силу через публікацію в офіційному журналі ЄС за кілька днів. Це дасть час для оцінки імплементації домовленостей про припинення вогню та мирного плану. Це те, що країни-члени мають оцінити перед тим, як ці обмежувальні заходи будуть опубліковані і наберуть чинності», – зазначила Аренкільде-Гансен.

У понеділок Євросоюз формально схвалив санкції проти Росії, які мають бути запроваджені упродовж кількох днів.

Перед цим 8 вересня ЄС відклав процедуру запровадження нових санкцій, що змусило європейських урядовцям провести зустріч для обговорення нових обмежувальних заходів.

У понеділок прем’єр-міністр Фінляндії Александер Стубб висловив занепокоєння щодо нового раунду санкцій ЄС проти Росії. Це відбулося під час екстреної зустрічі урядовців Євросоюзу, яка відбулася у понеділок у Брюсселі.

Санкції проти Росії не можуть бути запроваджені, якщо хоча б одна країна ЄС має заперечення щодо цього.

Санкції були погоджені лідерами Євросоюзу у той час, як 5 вересня в Уельсі відбувався саміт НАТО.

В ЄС заявили, що запровадження санкцій може бути зупинене, якщо Москва поважатиме умови припинення вогню на Донбасі та відведе свої війська з території України.

Міністерство закордонних справ Росії, своєю чергою, погрожувало «реагувати», якщо ЄС запровадить додаткові санкції проти Москви.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про негайне припинення вогню з 18:00 за київським часом на сході України. Протокол має 12 пунктів і передбачає, зокрема, обмін військовополоненими, забезпечення гуманітарної допомоги, моніторинг режиму припинення вогню на кордоні.

XS
SM
MD
LG