Доступність посилання

ТОП новини

Мінські домовленості – необхідний компроміс (огляд преси)


Зараз головна мета Путіна – суцільна дестабілізація в Україні. А отже, фактичне блокування руху в бік Європейського cоюзу. Мінська зустріч, як зазначає газета «День», стала одним із кроків до створення на сході підконтрольної лише Путіну території. Відтак, він навряд чи погодиться на виведення військ, бо Кремлю потрібен певний анклав, який матиме спільний кордон з Росією, через який будуть постійно потрапляти диверсанти. Відповідно і життя в цьому анклаві буде формуватися не місцевими громадами, а лише виконавцями волі з Росії. Водночас, повернути контроль над захопленими бойовиками і російською армією частиною Донбасу означатиме почати війну. Причому війну, у якій невідомо, який буде результат для України. Відтак, на думку експерта газети, мінські домовленості – це той компроміс, який українцям треба прийняти для того, щоб встати на ноги, зберегти державність і чекати моменту, коли путінський режим добіжить свого кінця.

Після анексії Криму й відвертої збройної агресії Росії проти України природним було запитання: чи стане на бік України найвпливовіший західний безпековий альянс – НАТО, зауважує газета «Голос України». Не маючи статусу ані члена, ані союзника, українці можуть розраховувати лише на те, що стратеги Північноатлантичного альянсу усвідомлюють всю важливість підтримки територіальної цілісності України для безпеки усього континенту. Однак на рішучі кроки, яких так потребують українці (хоча б у вигляді поставок сучасної зброї), поки що сподіватися не варто. Але, як зауважує видання, стверджувати, що НАТО в українсько-російському конфлікті байдужий спостерігач, все таки не варто. Перша підтримка, яку не можна скидати з рахунку – політична. Звісно, можна говорити, що українці вже ситі заявами про стурбованість. Але геополітика такого масштабу в усі часи характеризувалася дуже повільною реакцією.

15 вересня завершується відведений законом термін висування кандидатів у народні депутати. Часу для того, аби всім охочим зареєструватися кандидатом лишається небагато. Однак дехто з топових політиків i досі не може визначитися із тим «плавзасобом», яким найкраще скористатися, аби прибитися до парламентського берега, зазначає газета «Україна молода». На початку тижня в медіа «вкинули» варіант першої п’ятірки президентської партії, яка нібито виглядає так: Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Юрій Луценко, Олександр Турчинов та Ольга Богомолець. Видання припускає, що Яценюк таки опиниться у списку Блоку Петра Порошенка – тільки-но його власні амбіції вдасться гармонізувати з претензіями Віталія Кличка. Водночас, на думку експерта видання, виборчий список Блоку нагадує спробу створення «Нашої України-2», номенклатурно-героїчної команди, до котрої увійдуть і ветерани Майдану, і просто знакові фігури, і представники професійного чиновництва.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG