Доступність посилання

ТОП новини

«А якби вбили дітей Путіна?» – мати загиблих в катастрофі «Боїнга»


Слідчі Голландії оприлюднили попередні результати розслідування катастрофи літака малайзійських авіаліній, який збили поблизу українсько-російського кордону. Слідчі змогли лише довести, що причиною падіння літака стало його ураження ззовні багатьма об’єктами. Остаточних результатів можна чекати до липня наступного року.

Експерти кажуть, що затягування розслідування на руку тим, хто винен у катастрофі літака, і тим, хто їх озброїв. Найважче ж родичам загиблих, які вже сьогодні хочуть справедливості.

Дослідивши дані «чорних ящиків», записи переговорів пілотів, дані радарів та дані супутників, Рада безпеки Нідерландів дійшла висновку – літак знищила велика кількість об’єктів, які потужно вдарили по ньому ззовні.

Міністр закордонних справ Голландії Марк Рутте закликає не спішити з висновками, якими б очевидними вони не здавались:

«Нідерланди очолюють усі розслідування, крок за кроком експерти йдуть до беззаперечних висновків».

Чекати беззаперечних висновків доведеться чекати до середини 2015 року, саме тоді Радбез Нідерландів має завершити розслідування. Між тим західні та українські експерти вказують, що вже опубліковані дані збігаються з позицією уряду України, підкріпленою численними доказами – літак збили сепаратисти за допомогою росіян з російського ракетного комплексу «Бук».

Свої висновки зробили і у деяких родинах жертв.

«Як би він себе почував, якби хтось вбив його родину? Його доньку, онуків…Ось це я б сказала пану Путіну», – зазначила Саміра Калер, як втратила у катастрофі двох синів.

«Я прошу уряд, ООН, будь ласка, розв’яжіть це, у мене просто слів немає», – каже жінка.

Росія та сепаратисти відкидають і звинувачення, і докази.

«Інтерфакс» повідомляє, що так званий «прем’єр-міністр» самопроголошеної «ДНР» Захарченко заявив, що у бойовиків немає зброї, щоб збити «Боїнг».

Час грає на руку Путіну, переконана політичний аналітик Марія Ліпман.

«Він знає, що остаточних результатів розслідування ще не буде кілька місяців. А що станеться в липні 2015 року це ще велике питання. Якою буде ситуація в світі, що зміниться до того часу невідомо. Головне, що зараз Путін може більше не переживати через розслідування і для нього це добре».

Розслідування триває. Слідчі знову їдуть до України.

Місцеві жителі згадують попередній візит слідчих, зауважуючи – те, що відбулося – велике горе.

«Були тут тижнів 2-3, обслідували…Це горе велике горе. Кажуть, і родичі хочуть приїхати. Кажемо їм: будь ласка, завжди знайдемо чашку чаю», – зауважує місцевий житель Василь.

Люди також розповідають, що місце падіння обстрілювали так, наче прагнули зачистити докази.

Паралельно із розслідуванням обставин трагедії Голландія веде і інше розслідування, встановлює можливість висунути кримінальні звинувачення проти винних. Родичі ж загиблих сподіваються на завершення розслідування та повернення тіл близьких якнайшвидше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG