Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор повідомив про допити керівників військових підрозділів щодо ситуації в Іловайську


Віталій Ярема
Віталій Ярема

Військові прокурори в Дніпропетровську допитують вище керівництво Збройних сил України у рамках розслідування подій поблизу Іловайська, повідомив генеральний прокурор Віталій Ярема.

«Зараз у Дніпропетровську працюють військові прокурори, допитують, зокрема, Муженка (Віктор Муженко – начальник Генерального штабу – ред.), Литвина (Петро Литвин – командувач військ Південного оперативного командування – ред.) і керівництво Збройних сил вищого ешелону», – сказав Ярема.

Він нагадав, що військові прокурори розслідують обставини загибелі великої кількості військових у котлі поблизу Іловайська.

«Чи це були об’єктивні обставини в результаті агресії російської, яку ми не очікували, чи це були прорахунки керівників військових підрозділів», – сказав генпрокурор.

Крім того, він зазначив, що стосовно незаконних продажів зброї порушено багато кримінальних проваджень. Зокрема, за словами Яреми, декілька з них стосуються доведення Збройних сил України до пониження боєздатності. «Ми розслідуємо одне загальне кримінальне провадження, в рамках якого досліджуємо діяльність міністрів оборони, в тому числі 2000-х років: починаючи з 2001, 2003 років», – сказав генпрокурор.

Раніше Ярема повідомив, що під час боїв під Іловайськом загинули щонайменше 200 українських бійців.

Наприкінці серпня бійці низки добровольчих батальйонів потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Кількість загиблих і поранених під Іловайськом бійців наразі невідома: ці дані обіцяють оприлюднити після завершення операції.

У парламенті на закритому засіданні 4 вересня була створена тимчасова слідча комісія з розслідування обставин загибелі і захоплення в полон бійців сил АТО.

За даними РНБО, розслідування обставин загибелі і захоплення в полон бійців добровольчих батальйонів Збройних сил України біля Іловайська здійснюється за частиною 3 статті 425 Кримінального кодексу України «Недбале ставлення до військової служби, що спричинило значну шкоду чи тяжкі наслідки, скоєні в умовах воєнного стану чи бойової ситуації». Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від п’яти до восьми років.

XS
SM
MD
LG