Доступність посилання

ТОП новини

Україна може запровадити особливий режим перебування громадян в зоні АТО – Порошенко


Арсеній Яценюк (л), Петро Порошенко на засіданні уряду, 10 вересня 2014 року
Арсеній Яценюк (л), Петро Порошенко на засіданні уряду, 10 вересня 2014 року

Найближчим часом Україна може запровадити особливий режим перебування громадян у зоні бойових дій і почати зводити сучасні фортифікаційні споруди на кордоні з Росією. Про це на засіданні Кабінету міністрів заявив президент України Петро Порошенко.

«Я не виключаю, що найближчим часом доведеться створити особливий режим перебування громадян у зонах, що прилягають до антитерористичної операції. Вартою уваги є ініціатива громадськості щодо розробки стратегічного плану та створення інфраструктури для організації так званого партизанського руху. Ми і до цього маємо бути готові, бо береженого Бог береже», – заявив голова держави.

Президент додав, що треба зводити лінію оборони на кшталт лінії Маннергейма. Він наголосив, що «це мають бути фортифікаційні споруди ще потужніші», що враховують досвід попередників і відповідають вимогам сучасної оборонної науки, а не стандартам 1941-1942 років.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, своєю чергою, що зводити оборонну лінію потрібно «швидко й дешево». Плани з реалізації цього проекту мали бути обговорені за закритими дверима на сьогоднішньому засіданні Кабінету міністрів.

За словами голови Донецької ОДА Сергія Тарути, який також брав участь у засіданні уряду, той режим перебування громадян, який Україна запроваджує в районі Маріуполя, не варто порівнювати з воєнним станом.

«Там просто режим кордону. Він стосується прилеглих до Маріуполя сіл. Ніяких зручностей не буде. Так, буде суворий контроль, щоб не проникали терористи чи ті, хто буде передавати інформацію щодо укріпрайонів Маріуполя», – сказав Тарута.

У Маріуполі та навколо нього наразі запроваджують особливий режим.

Це передбачає численні обмеження пересування і комендантську годину. Громадянам забороняється з восьмої вечора і до шостої ранку пересуватися вулицями міста, забороняється під’їжджати до об’єктів АТО і фотографувати їх, також не дозволяється проводити масові зібрання й розводити багаття.

XS
SM
MD
LG