Доступність посилання

ТОП новини

Попри судову заборону, фірма з орбіти Ставицького будує заправку в Борисполі


Людмила Тягнирядно

Нещодавно в редакцію Радіо Свобода поскаржилися жителі Борисполя, мовляв, у них прямо під вікнами незаконно зводять автозаправку. Кажуть, міська рада, громадські активісти, мешканці району проти, та забудовники не полишають своїх намірів.

Сам міський голова Борисполя, Анатолій Федорчук, запевняє, що компанія «БРСМ-Нафта» не отримала всіх потрібних дозволів та погоджень на будівництво: «Там мережі, які йдуть по діагоналі через цю земельну ділянку, вони не перенесені. Не виконані містобудівні умови по водоканалу, які були видані. Не видані, взагалі, і не видані технічні умови по тепломережі. Цей проект не погоджений архітектурою, його ніхто не бачив в очі». Також мер наголосив, що будівництво порушує і благоустрій. «Без дозволу, без нічого. Там, наприклад, була зелена зона, видалялися дерева, не видавався дозвіл на порушення благоустрою».


Натомість представник компанії Сергій Нетудихатко, провідний фахівець із дозвільної документації компанії «БРСМ-Нафта», наполягає на своєму. Каже, усі дозволи є – правда, не показує їх. Лише запевнив: «У компанії «БРСМ-Нафта» є всі дозволи для того, щоб вести будівельні роботи».

У цій справі нещодавно сказав своє слово суд. Поклопотали бориспільські прокурори – домоглися судового рішення, яке забороняє «БРСМ-нафта» продовжувати будівництво.

13 серпня Київський адміністративний окружний суд ухвалив рішення «зупинити дію дозволу на виконання будівельних робіт від 29 квітня 2014 року, наданого Державною архітектурно-будівельною інспекцією України Товариству з обмеженою відповідальністю «БРМС-НАФТА».

Ухвала підлягає негайному виконанню. Однак представники АЗС із судом та прокурорами не згодні – то ж подали апеляцію. Утім, навіть попри це, ухвала підлягає негайному виконанню, а отже будівництво вже має бути зупинено. Натомість наша знімальна група на місці побачила зовсім іншу картину. Будівництво автозаправки йде повним ходом. Робочі працюють. Коли ми приїхали виконроба на місці не було. Проте вдалося поговорити з робочими. Ми показали їм ухвалу суду. Але працівники лише розвели руками: «Мы понимаем. Нам сказали работать, мы работаем. Нам сказали работать. Завтра скажут – не работать, мы не будем работать».

Представники АЗС вперто наполягають, що будівництво призупинено. Один із них говорить від імені забудовників, але відмовляється представитись: «Ну, будівництво ж не ведеться. Ну, зверніть увагу, будівництво не ведеться». Ми ж на власні очі бачили будівництво. Представник компанії наполегливо переконує нашу команду, що робити на будівництві не проводяться. «Я вам сказав, що навіть якщо і проводилися якісь роботи… Більше я наступних коментарів надавати не буду».

Після цієї розмови минув тиждень. Ми ще раз навідалися в Бориспіль. Все на місці. Будівництво не просто не зупинено, а продовжується. Видно результати роботи за тиждень: дах майже закінчили, завезли цеглу, вже встановили скляні двері та фасад.

Будинок пані Любові знаходиться за 50 метрів від будівництва. Каже, щодня чує, як будівельники свердлять, стукають, пиляють. «Будинок, внизу дві аптеки, амбулаторія, «Еко маркет», «Новус». Навіть тин не ставили, бо немає куди між піротехнікою».

Дійсно, 15 кроків – і залізнична колія. Поруч супермаркет, магазин феєрверків та багато житлових будинків. При цьому попри протест мешканців району та застереження екологів – будівництво заправки не припиняється.

Cанітарна зона встановлюється на відстані 500 метрів. Не менше
Тетяна Тимочко

Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги каже, що будівництво суперечить природоохоронному законодавству. «Є санітарна зона. І санітарна зона встановлюється на відстані 500 метрів. Не менше. Від житлової забудови, від соціальної інфраструктури, від тих об’єктів, де живе або працює велика кількість людей. Це будівництво відбувається всупереч природоохоронному законодавству».

Хто ж має таку сміливість не виконувати ухвалу суду? Хто готовий йти проти громадськості, прокурорів та місцевої влади?

Мережа «БРСМ-Нафта» була створена ще у 2000-му та ще декілька років тому про ці заправки мало хто чув. За часи президентства Януковича маловідома мережа збільшилася у 15 разів і нині налічує близько 130 автозаправок.

За даними журналістів зі «Слідства.Інфо» та «Української правди», підйом мережі БРСМ припав на час, коли Едуард Ставицький очолив НАК «Надра України» – тоді в «БРСМ-Нафти» з’явився новий співвласник – Валентина Ушакова. Вона, разом з батьком та дружиною самого Ставицького, була засновником та директором інших компаній: «Моноліт 2», «Інвест менеджмент», «Актив капітал груп».

Люди, які обікрали Україну, в яких 50 кілограмів золота знаходили, , продовжують наживатися на країні

«Ставицький зараз же не в Україні, він зараз у розшуку знаходиться, а бізнес процвітає, – говорить громадська активістка міста Бориспіль, Тетяна. – І цього не повинно бути. Люди, які обікрали Україну, в яких 50 кілограмів золота знаходили, зараз вони продовжують будівництво, продовжують наживатися на цій країні».

«Незважаючи на те, що влада в країні змінилася, я бачу, що у них підтримка на найвищому рівні. Це очевидно», – стверджує Андрій Шатров, депутат Бориспільської міської ради.

Представник компанії «БРСМ-Нафта» Сергій Нетудихатко відмовився говорити про її власників: «У мене немає таких повноважень говорити, хто є власником… Напевно, що я знаю, але не хочу говорити».

Злитки золота вагою у 42 кілограми, майже 5 мільйонів доларів готівкою, безліч документів на нерухомість та земельні ділянки; частки в компаніях, – все це у березні працівники міліції знайшли під час обшуку в квартирах та офісах екс-міністра Едуарда Ставицького, повідомив тоді міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

В Україні проти екс-міністр Едуарда Ставицького відкрито кримінальне провадження за статтею розкрадання коштів в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем. Сам Ставицький у міжнародному розшуку, але компанія з його орбіти поводить себе наче влада не змінювалася, і наче оточенню Віктора Януковича досі закони не писані.

Вони ігнорують протести людей та навіть судові заборони, і продовжують збагачуватись в Україні та на українцях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG