Доступність посилання

ТОП новини

Брехня від ЗМІ Росії: у Слов’янську скасували російську мову


Російські засоби інформації і в час умовного перемир’я на лінії воєнного протистояння не припиняють власних «бойових дій», б’ючи по Україні своєю дезінформацією. Якщо вірити їм, то, наприклад, у переважно російськомовному Слов’янську, визволеному з-під окупації сепаратистів, дітей «позбавили можливості вивчати російську мову», а українські військові моряки ганьбляться на спільних із НАТО навчаннях. Правда ж цілком інша.

Російський державний «Перший канал» телебачення, який значну частину своїх випусків новин приділяє пропаганді на українську тематику, знову відзначився. Повідомляючи у середу про становище в місті Слов’янську – нагадаємо, переважно російськомовному, – канал стверджує: «Варто зазначити, що у школах Слов’янська зазнала змін і програма навчання: дітей позбавили можливості вивчати російську мову. Як розповідають самі школярі, тепер замість неї викладають німецьку. Мабуть, вона нинішній владі ідеологічно ближча. І це незважаючи на всі обіцянки Києва не придушувати права російськомовних громадян».

(Відео: TV - Новости)

Ця псевдоновина опублікована на сайті каналу принаймні двічі. У відеокадрі – школярі Слов’янська. Ніяких підтверджень словам диктора немає – представники каналу не зібралися поспілкуватися ні з самими школярами, ні з освітянами Слов’янська.

Тому поспілкувалося українське видання «Остров» – і почуло, що російські заяви, за його повідомленням, назвали нісенітницею у Слов’янському міському відділі освіти.

Як сказала заступник начальника відділу Лариса Жидкова, інформація про введення німецької мови замість російської, «м’яко кажучи, не відповідає дійсності».

«Усе залежить від рекомендацій Міністерства освіти і науки і від того, який навчальний клас. Зокрема, є випадки, коли у 5-му класі, навпаки, збільшили кількість годин на вивчення російської мови. А взагалі, якщо клас із українською мовою навчання, то немає нічого дивного, що у плані передбачено більше годин на вивчення державної мови, а якщо клас із російською мовою, то, відповідно, учням пропонується більша кількість годин на вивчення російської мови», – наводить видання слова освітянки зі Слов’янська.

А хто ж стріляв?

Інша неправда пролунала вчора ввечері з російського телевізійного «П’ятого каналу» – не плутати з однойменним українським, – а потім була повторена сьогодні військовим телеканалом «Звезда».

Отже, цитата з учорашнього сюжету російського «П’ятого»: «Спільні українсько-американські військові навчання в Чорному морі сьогодні перетворилися на повний провал. Конфуз стався під час планової стрільби. Ракета, запущена з борту українського корабля «Тернопіль», не пролетівши і ста метрів, упала у воду, а потім і взагалі зникла в невідомому напрямку. Власну ганьбу моряки зняли на відео і чомусь виклали в інтернет. Мабуть, на підтвердження того, що стан української армії далеко не такий, як слід».

Цей текст супроводжується показом відеозапису якогось невдалого пуску ракети з корабля з підписом, що відео взяли з сервісу YouTube.

От тільки є заковика: на ютюбі легко знайти цей ролик, із заголовком «Україна. Невдалий пуск ЗРК «Оса-М» із протичовнового корабля «Тернопіль» U-209», без підтверджень, що це дійсно той корабель, а головне, без ніякого натяку, коли це могло статися, і викладений він іще 3 вересня – тиждень тому і за п’ять днів до початку навчань. Цілком можливо, що й це не перша його публікація.


Помітило брехню й Міністерство оборони України. Воно, до всього, нагадало про головне: протичовновий корвет «Тернопіль» Росія після окупації Криму так і не повернула Україні, тож здійснювати з цього корабля вдалі чи невдалі стрільби могли останнім часом тільки самі російські військові моряки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG