Доступність посилання

ТОП новини

Чи є неонацисти в добровольчих батальйонах?


Західні медіа звинувачують українські добровольчі батальйони в симпатіях до ідей неонацизму. Одним з останніх матеріал на таку тему з’явився на сайті американського телеканалу NBC. Текст ілюструють бійці зі свастикою на шоломах. У свою чергу в МВС України всіляко заперечують присутність людей з такою ідеологією в лавах силовиків і називають схожі матеріали плодами російської пропаганди.

У новині на сайті американського каналу йдеться про відео, зняте німецькими колегами, де чітко видно, що добровольці зобразили на власному екіпіруванні неонацистські символи – свастику і руни «SS».

Публікації на тему належності частини добровольців в зоні АТО до організацій з такою ідеологією є не поодинокі. Так, до прикладу, журналісти британського сайту The Telegraph називають деякі батальйони «відверто неонацистськими».

Це російська пропаганда – радник міністра

Натомість у Міністерстві внутрішніх справ, якому і підпорядковуються батальйони, заперечують наведені журналістами докази. Радник міністра Арсена Авакова Антон Геращенко вважає схожі матеріали замовними і проплаченими російською владою для дискредитації силовиків.

Антон Геращенко
Антон Геращенко

«Я не бачу необхідності коментувати речі, які розігруються російською пропагандою. Ні для кого не секрет, що Росія витрачає величезні гроші на фінансування таких каналів, як Russia Today», – заявив Геращенко.

Серед батальйонів, яким західні журналісти приписують неонацистську ідеологію, фігурує «Азов». Один з командирів Володимир Шпара заперечує таке ідеологічне спрямування підрозділу, однак не спростовує, що символи, про які пишуть ЗМІ, бійці дійсно могли намалювати на шоломах. Мовляв, це особиста справа кожного.

«Воїн усе, що не заперечує нашу національну ідею і порядок у батальйоні, може мати, які завгодно знаки. Це звичайна загальна армійська практика всіх західних країн. Тільки в Радянському Союзі це забороняли. Кожен малює собі якісь обереги і символи, з якими йому легше йти в бій», – пояснює Володимир Шпара.

До батальйону можуть взяти будь-кого, окрім сепаратистів ­– командир

Також командир зазначає, що в батальйон не можуть потрапити лише ті, хто підтримує ідеї сепаратизму. Що ж до неонацизму, то на це командування не зважає, і люди з такою ідеологію без застережень приймаються в «Азов».

А от доброволець з «Донбасу» і відомий блогер Дмитро Різниченко відверто заявляє про присутність неонацистів серед добровольців. На додачу він вважає, що це позитивна тенденція. Щоправда, додає він, його батальйону це не стосується.

«Безумовно, представники неонацистських організацій у добровольчих батальйонах є, і це прекрасно. Бо вони не бояться боротися, не бояться воювати. Вони одними з перших стали на захист своєї держави від вторгнення. Чому це погано? Вони заслужили, щоб їх поважали», – вважає боєць.

Одним з доказів належності «Азову» до формувань з неонацистською ідеологією, які наводять західні журналісти, є емблема батальйону, яка належить до знаків з відповідним смисловим забарвленням. Втім, за словами Володимира Шпари, насправді це накладені одна на одну літери «І» та «Н», що означає – «Ідея Нації» і не несе нацистського змісту. Інша справа, що зображення є справді графічно схожими.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG