Доступність посилання

ТОП новини

Чому сепаратизм став можливим на Донбасі? (Огляд преси)


Політика Януковича призвела до того, що на Донбасі можна було побачити картину «Раби та боги». Середнього прошарку не було, стверджує експерт тижневика «Країна». Зараз усі боги повтікали, а раби лишилися. У них немає ідентичності, бо російська пропагандистська машина її стерла. Вони не розуміють, що таке Україна. Не уявляють, як можна вийти і відстоювати свої інтереси. Натомість мають регіональну ідею: ми всіх годуємо, а інші ходять по Майданах. Хоча це один із найбільш дотаційних регіонів України, нагадує видання. Однак вони все одно тримаються за своє: Україна для нас нічого не зробила – вона нас не чує.

Донбас, вважаймо, почутий, констатує газета «Україна молода». Видання інформує, що південно-східний регіон, який проводив «референдуми» і створював так звані «народні республіки», долучившись тим самим до кровопролиття, отримає свій «особливий режим». На Верховну Раду нинішнього скликання покладена неабияка відповідальність: підтримати або ні президентський законопроект, аналогів якому ще не існувало. Законотворці закладатимуть прецедент, наслідки якого тяжко прорахувати: інші регіони України теж, можливо, захочуть отримати особливі преференції, достатньо лише вміло підігріти сепаратистські настрої. Заголовок публікації – «Особливий режим для особливого регіону?».

Газета «День» пише, що Казахстан вживає додаткові заходи безпеки на кордоні з Росією. Та ж сама інформація надходить і з Білорусі. Лідери цих країн, як би дипломатично й обережно не поводилися на людях, уже роблять кроки зі зміцнення своєї обороноздатності. Бо всім уже зрозуміло, що мати такого сусіда, як Путін, занадто небезпечно, і майбутнє їхніх країн залежить не стільки від спільної інтеграції, скільки від міцного панцира. Тепер кожний шмат, який доведеться з’їсти за одним столом із Москвою, її сусідам буде коштувати ковтком протиотрути у вигляді забезпечення оборонних основ, констатує видання.

До кінця цього тижня повинні пройти з'їзди майбутніх блоків і партій, у тому
числі і найбільш очікуваний – з'їзд «Блоку Петра Порошенка». Політичної реклами поки мало і на вулицях, і в ЗМІ, але після вихідних експерти очікують значно активнішої кампанії. Що стосується самої передвиборчої кампанії, експерти газети «Сегодня» сходяться в одному: такого інтенсивного піару, як на виборах 2012 року, не буде. Адже в умовах війни великі гроші, витрачені на рекламу, спрацюють, швидше, проти партій.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG