Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк очолив новий «фронтовий» блок, який може об’єднатися з президентським


Арсеній Яценюк під час засідання політичного блоку «Народний фронт»
Арсеній Яценюк під час засідання політичного блоку «Народний фронт»

Київ – Прем’єр Яценюк, колишній лідер «Фронту змін», очолив ще один фронт. Ідеться про політичний блок, який поєднав вихідців із «Батьківщини», урядовців, активістів і командирів добровольчих батальйонів. Засновники блоку на його установчих зборах головною своєю метою назвали збереження української державності, перемогу в конфлікті з російськими військами та відновлення економіки. Політологи вважають, що найсильнішим кроком «Народного фронту» буде об’єднання на виборах із пропрезидентськими силами. Окремі громадські активісти критикують склад блоку, який, на їхню думку, включає «невдах, що злили Крим».

Головою політради партії «Народний фронт» обрали прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. Таке рішення ухвалили під час першого етапу позачергового з’їзду партії в Києві.

Керівником центрального штабу партії «Народний фронт» делегати з’їзду обрали спікера парламенту Олександра Турчинова.

«Ми сьогодні не закриватимемо з’їзду і зберемося через кілька днів, щоб ухвалити програму, яку наразі готують», – заявив Турчинов, виступаючи на з’їзді.

До політради партії за рішенням з’їзду увійшли Яценюк і Турчинов, а також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, народні депутати Лілія Гриневич, В’ячеслав Кириленко, екс-секретар РНБО Андрій Парубій, міністр юстиції Павло Петренко та радник міністра внутрішніх справ Тетяна Чорновол. До військової ради, яку створили при новій політичній силі, увійшли керівники кількох добровольчих батальйонів, серед них – комбат «Азова» Андрій Білецький та командир батальйону «Дніпро» Юрій Береза.

Учасники установчих зборів «Народного фронту»
Учасники установчих зборів «Народного фронту»

Арсеній Яценюк, виступаючи на з’їзді, переконував, що нова політична сила робитиме ставку на український народ, бо він є найвагомішим чинником в українських подіях.

Олександр Турчинов
Олександр Турчинов
Тут зібрався дійсно народний фронт, кожен з цих людей – найсильніші в своїй сфері
Арсеній Яценюк

Андрій Парубій
Андрій Парубій

​«Ми здолали Януковича, коли в це ніхто не вірив. Ми здолали терористів, здолаємо і російську агресію. Ми й не таке здолаємо. Бо повірте, кращого народу, сильнішої нації,ніж українська – на світі немає.Тут зібрався дійсно народний фронт, кожен з цих людей – найсильніші в своїй сфері. Про якість цих людей не треба говорити. Вони сказали про це своїми ділами. Кожен із них має свій фронт і вже бореться на ньому», – наголосив Яценюк.

Лідери Майдану, комбати й «невдахи»?

Між тим, частина громадських активістів і вихідців із добровольчих батальйонів незадоволені ядром новоствореного блоку. Зокрема, колишній заступник командира батальйону «Азов», а нині голова Центру соціальної та правової підтримки учасників АТО Ігор Мосійчук написав на своїй сторінці у Facebook, що в «Народний фронт» увійшли політики, які дискредитували себе, і що їм мало допоможе залучення до політичної сили бойових командирів.

Комбати на участі в цьому партійному виборчому списку розгублять свій здобутий в боях авторитет
Ігор Мосійчук

«Партію поразки на чолі з Турчиновим, Яценюком та Аваковим, яка без жодного спротиву віддала агресорам Крим і … майже призвела до втрати Україною Донбасу, політтехнологи намагаються причепурити командирами героїчних добровольчих батальйонів. Хоча швидше комбати на участі в цьому партійному виборчому списку розгублять свій здобутий в боях авторитет», – написав Мосійчук.

Політолог Олексій Голобуцький припустив у соцмережах, посилаючись на інсайдерську інформацію, що вже найближчим часом проект «Народний фронт» об’єднається з блоком Петра Порошенка. Цього не виключають і самі «фронтовики». Арсен Аваков на запитання журналістів зауважив, що таке об’єднання можливе, але попросив журналістів «не підганяти кохання».

Експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко наголосив у коментарі Радіо Свобода, що в політичного проекту Яценюка лишилося менше часу, щоб об’єднатися з проектом Порошенка та іншими проукраїнськими силами, а таке об’єднання необхідне – вважає Матвієнко.

Незрозуміло, чи вистачить на всі ці блоки по 5% прохідного бар’єру. Якщо ці сили не об’єднуватимуться – майбутня Верховна Рада буде недієздатною
Костянтин Матвієнко

«Вони мають мало часу на об’єднання – до 15 вересня. Та й в блоці Порошенка список не є «гумовим». При цьому Юлія Тимошенко йде на парламентські вибори окремо, Анатолій Гриценко – окремо, Олег Ляшко – окремо. А ще є ВО «Свобода». Тому незрозуміло, чи вистачить на всі ці блоки по 5% прохідного бар’єру. Якщо ці сили не об’єднуватимуться – майбутня Верховна Рада буде недієздатною», – прогнозує політолог.

Загалом експерти відзначають і сильні сторони «Народного фронту», серед яких і чинні урядовці у його складі, й залучення командирів добровольчих батальйонів, і активістів, які ще не встигли себе заплямувати у великій політиці.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG