Доступність посилання

ТОП новини

На іудейський новий рік в Умані очікують рекордну кількість паломників


Паломники хасиди святкують Рош-га-Шана, Умань, 5 вересня 2013 року
Паломники хасиди святкують Рош-га-Шана, Умань, 5 вересня 2013 року

Близько 35 тисяч паломників із 25 країн, як очікують, приїдуть в Умань на святкування Рош-га-Шана, Нового року, заявила заступник міністра внутрішніх справ Ізраїлю Фаїна Кіршенбаум.

За її словами, попри неспокійну ситуацію на сході України, паломники-хасиди не бояться їхати на могилу свого духовного наставника цадика Нахмана.

«Не забувайте про те, що ви говорите з вихідцями з Ізраїлю, тому навіть у нинішній ситуації ми абсолютно не боїмося їхати сюди. Ми звикли до такого стану речей, тож це нас абсолютно не обтяжує. Власне, нам дуже важливо було саме зараз відвідати вашу країну і перевірити, чи все готово. На сьогодні наша основна місія і побажання, – аби паломництво минуло спокійно і ці святкування закінчилися вдало як для Ізраїлю, так і для України», – заявила Кіршенбаум.

Між тим Надзвичайний і Повноважний посол Ізраїлю в Україні Еліав Бєлоцерковські розповів про діалог з місцевою владою. «Усі наші прохання були повністю задоволені. Окрім того, ми розглядаємо й те, який вклад можемо внести у розвиток міста Умань не тільки з погляду паломництва, а й з погляду співпраці між Україною та Ізраїлем у цілому», – розповів він.

Забезпечувати правопорядок під час іудейського нового року будуть 18 ізраїльських поліцейських і понад 400 українських правоохоронців.

Минулого року Новий рік за іудейським календарем біля могили цадика (праведника) Нахмана зустріли понад 27 тисяч паломників. Цього року Новий рік хасиди святкуватимуть від 24 до 26 вересня.

Рабі Нахман (1772–1810) – засновник брацлавського хасидизму. Він сам заповів поховати його в Умані. Могила цадика – одна з найшанованіших святинь хасидів, місце щорічних масових паломництв.

XS
SM
MD
LG