Доступність посилання

ТОП новини

Словаччина виконає зобов’язання перед Україною щодо реверсу газу – Лайчак


Мирослав Лайчак
Мирослав Лайчак

Словаччина виконає зобов’язання, взяті на себе в рамках договору з Україною щодо реверсних постачань газу, заявляє глава МЗС цієї країни Мирослав Лайчак.

«Я не бачу в цьому жодної проблеми. Усе відбувається на підставі підписаних контрактів і ми будемо виконувати свої зобов’язання», – заявив він сьогодні в Києві після зустрічі з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним.

Лайчак нагадав, що реверсні поставки газу до України зі Словаччини вже здійснюються. «Завдяки цьому Словаччина на сьогоднішній день може гарантувати 40% імпортного газу для України», – сказав дипломат.

Вчора в «Укртрансгазі» заявили, що Польща припинила реверсні поставки газу в Україну через обмеження, запроваджені російським «Газпромом».

Сьогодні польський газовий монополіст PGNiG оголосив, що постачання газу з Росії знизилися за три доби на 45 відсотків. Про скорочення поставок заявили також Німеччина і Словаччина. Київ звинуватив Москву у намірі зірвати реверсні поставки.

У «Газпромі» заперечують факт зниження поставок газу. Раніше російська газова компанія виступала різко проти реверсних поставок природного газу до України з країн Східної Європи і, зокрема, стверджувала, що вони незаконні.

Ці поставки є одним із кроків, які здійснює Україна для зменшення своєї газової залежності від Росії.

XS
SM
MD
LG