Доступність посилання

ТОП новини

Нова Єврокомісія. Україною опікуватиметься австрієць


Новий комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Йоганнес Ган
Новий комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Йоганнес Ган

Київ – Президент майбутньої Європейської комісії Жан-Клод Юнкер оголосив у середу новий склад комісії, який іще має затвердити Європарламент.

Президент України Петро Порошенко висловив сподівання на подальшу конструктивну взаємодію між Україною та новим складом Єврокомісії. А Юнкер у відповідь пообіцяв, що його «перший візит за межі Європейського союзу буде в Україну».

Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер

Сподівання Києва викладені у привітальному листі президента Порошенка на адресу Юнкера, де перераховані ті напрямки співпраці, які найбільш важливі для України за умов російської агресії й економічної кризи.

Україна очікує, що за підтримки Єврокомісії Європейський союз активніше допомагатиме українцям у боротьбі з російською агресією й у здійсненні реформ, залучатиме більшу фінансову й технічну допомогу Україні тощо. На думку Порошенка, пріоритетним завданням співпраці між урядом України та Європейською комісією залишається залучення й організація міжнародної донорської конференції наприкінці цього року.

Наразі у Києві незалежні експерти здебільшого поділяють оптимізм президента Порошенка, оскільки українська проблематика є ключовою на порядку денному в Євросоюзі. Водночас фахівці радять Києву активізувати діалог з європейськими політиками і чиновниками, які ввійдуть до нової Єврокомісії. Наприклад, постійно бути на зв’язку з президентом комісії Юнкером, а також і з новим комісаром з питань розширення та Європейської політики сусідства. На цій посаді чеха Штефана Фюле змінює австрієць Йоганнес Ган. Західні ЗМІ повідомляли, що цю посаду віддадуть представникові «нової Європи», але склалось інакше.

Олександр Солонтай
Олександр Солонтай

Керівник програм Центру політичної освіти (Україна – Німеччина) Олександр Солонтай радить не панікувати й не нервувати через те, що Україна фактично буде «під опікою» громадянина Австрії – держави, лояльної до Росії і пов’язаної бізнесом із російськими й українськими олігархами. Адже Єврокомісія сформована вже за умов агресії Росії проти України і після того, як Євросоюз висловив українцям свою підтримку, наголосив експерт.

«Переформатування, оновлення комісії у цих умовах неодмінно нам допоможе у тому плані, щоб європейці краще розуміли, що у нас відбувається. Європейська машина насправді дуже інертна, повільна, тож ті кандидати, які готувались, які оновлювали комісію, будуть більше уваги приділяти Україні. Вони знатимуть наші проблеми краще, ніж ті, хто були раніше й були завантажені іншими питаннями», – пояснив Солонтай у розмові з Радіо Свобода.

Єврокомісар з енергетичних питань повинен увійти в українську проблематику – експерти

Не менш важливі для України – посада комісара з проблем енергетики, яку очолив іспанець Мігель Аріас Каньєте, і комісара з питань торгівлі, яку отримала Сесілія Мальмстрем зі Швеції. На думку експерта з питань енергетичної безпеки Олени Павленко, українським урядовцям буде не складно порозумітися з цими європосадовцями, особливо, коли мова йтиме про впровадження європейських принципів торгівлі та енергетичних стандартів в Україні.

Нам певний час доведеться присвятити роз’ясненню усіх елементів, що стосуються України. Панові Каньєте буде потрібен час, щоб зрозуміти всю специфіку
Олена Павленко

«З іншого боку, важко буде спілкуватись на перших порах саме з комісаром з енергетики, який перед цим багато працював над питаннями агропромислового комплексу і дуже мало розбирався в нюансах енергетичної політики, особливо України. Тому нам певний час доведеться присвятити роз’ясненню усіх елементів, що стосуються України. Панові Каньєте буде потрібен час, щоб зрозуміти всю специфіку. Зважаючи на те, що Іспанія загалом підтримує Україну, можна буде вибудовувати діалог», – додала експерт.

Володимир Огризко
Володимир Огризко

Українською проблематикою в Євросоюзі займається не тільки Єврокомісія або Європарламент – розв’язувати ці проблеми доводиться керівникам ЄС і лідерам країн-членів Євросоюзу, наголосив у розмові з Радіо Свобода дипломат, колишній очільник МЗС України Володимир Огризко.

Проблема України стала серйозним викликом для західної цивілізації, не комісарам вирішувати, як себе поводити з Україною. Це вже прерогатива голів держав і урядів
Володимир Огризко

«Проблема України зараз стала таким серйозним викликом для західної цивілізації, що, боюсь, не комісарам і навіть не міністрам у тих чи інших урядах, у тих чи інших державах вирішувати, як себе поводити з Україною. Це вже прерогатива голів держав і урядів. Це вже найвищий політичний рівень, який може бути. Тому я б не став перебільшувати значення тих чи інших чиновників – хоч і дуже високого рівня – у процесі ухвалення політичних рішень», – зазначає Огризко.

Опитані Радіо Свобода експерти (Олександр Солонтай, Олена Павленко, Володимир Огризко) також наголосили, що справа євроінтеграції і здійснення необхідних для цього реформ, як і подолання російської агресії, залежать від самих українців, а не від європейських чиновників і політиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG